Spring naar content
Livable-leegstaandvastgoed-landvancuijk-sandra
Blog, Project, Review
21 februari 2024

Optimaal leegstandsbeheer: gemeente Land van Cuijk kiest voor ontzorging door Livable

Sandra werkt als accountmanager vastgoed bij de gemeente Land van Cuijk. Inmiddels werkt ze (met tussenpauze) al bijna 20 jaar voor de gemeente met verschillende specialisaties. En wij willen graag weten wat de samenwerking met Livable de gemeente gebracht heeft!

Wat was de situatie bij jullie qua leegstandsbeheer voordat je bij ons aanklopte?

Er kwam steeds meer gemeentelijk vastgoed leeg te staan. Dat is ontzettend zonde en doet naast het pand zelf ook echt wat met de buurtbewoners en de leefomgeving.

Waarom was leegstaand vastgoed een probleem?

Om leegstaand vastgoed zelf te beveiligen of te behouden voor verval heb je eigenlijk 2 opties als vastgoedeigenaar; tijdelijk gebruik (bewoners of ondernemers) en camerabeveiliging. Niets doen is in ieder geval geen optie. Daar verlies je altijd op, in tijd en geld. Voor onze samenwerking met Livable plaatsten we zelf gebruikers in panden. Dit kost veel tijd en je moet op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot leegstandsbeheer. Een ervaren leegstandsbeheerder is hier iedere dag mee bezig en blijft goed op de hoogte. Lachend: “Die hebben alles al wel een keer gezien en meegemaakt”!

Wanneer dacht je: nu ga ik hulp zoeken?

Dat kwam dus door wat juridische problemen die kunnen ontstaan als je vastgoed niet door de juiste personen laat bewonen. Nu hadden we dus echt een ervaren leegstandsbeheerder nodig. En die vonden wij in Livable (toen nog VoorkomLeegstand genoemd). De leegstandsbeheerder overlegt met ons wat de beste invulling is voor het pand. Ook wordt er meegedacht over financiële en maatschappelijke winst.

Zij hebben een strikte screening en veel persoonlijk contact met de kandidaten. Alle vragen omtrent overeenkomsten, vergunningen, sleutelbeheer, reparaties en de oplevering worden je uit handen genomen. Omdat bijvoorbeeld het oude stadhuis van Sint Anthonis een pand is waar altijd met zorg mee is omgesprongen, en waar veel kunst in is verwerkt, was er wat twijfel onder collega’s om het pand voor bewoning vrij te geven. Maar die twijfel is volledig weggenomen nu we zien wat voor leuke, zorgzame kandidaten (veelal bekenden uit het dorp) geplaatst zijn. En bij vastgoed (of terreinen) waar bewoning of ondernemen niet mogelijk is, kan er camerabeveiliging geplaatst worden.

Livable-leegstaandvastgoed-landvancuijk-kunst-gemeentehuis

Hoe ontdekte je de leegstandsbeheer diensten van Livable?

Via contacten bij een andere gemeente raadden zij ons Livable aan. En sinds 2017 werken wij al prettig samen. Het was ook heel makkelijk om Livable aan de slag te gaan. Je wordt direct ontzorgd. Dat bracht zoveel rust met zich mee. Je weet gewoon dat er goed wordt omgekeken naar het vastgoed. En het doet ook direct iets met de levendigheid in de buurt.

Welke collega’s werken met het online beheersysteem Qaasaa?

Wij hebben een grote vastgoedafdeling. Er zijn collega’s voor het dagelijks beheer, werkvoorbereiders, een bouwkundig vastgoedbeheerder (MJOP), een vastgoedregisseur, een projectleider (verduurzaming), een juridisch adviseur, een medewerker sloop en een accountmanager vastgoed (aankoop/verkoop). In samenspraak met de projectleider (indien het een project betreft) wordt besproken wat er aan de leegstand gedaan kan worden. Ook werken we veel samen met de afdeling sociaal beleid om invulling te kunnen geven aan vragen over sportlocaties of maatschappelijke projecten.

Sinds kort heeft onze afdeling een inlog voor het online beheersysteem Qaasaa waardoor wij 24/7 per vastgoed of locatie kunnen zien wat de status van de objecten is. Zo beschikt iedereen realtime over de juiste gegevens.

Voldoet de samenwerking met Livable aan je verwachtingen?

Toen wij begonnen met samenwerken startten we met 2 panden en gezien de lijst met in gebruik genomen panden en de jarenlange samenwerking mag je wel concluderen dat het fijn samenwerkt! We hebben korte lijntjes, je krijgt direct een vastgoedbeheerder aan de telefoon en ze weten alles van de panden en de bewoners. Bij het laatste pand, wat toch wel groter was dan andere panden, waren we er echt heel blij mee hoe snel alle ruimtes gevuld waren. En dan ook nog eens met mensen uit de buurt.

Hoe is de situatie van jullie leegstaande vastgoed verbeterd?

Bij het laatste pand ben ik met vastgoedbeheerder Jelle gaan kijken toen de bewoners er in getrokken waren. Toen mocht ik binnenkijken hoe het ingericht was. Bewoner Thomas kon mij vertellen hoe fijn het balkon van het Stadhuis is, hij heeft de oude burgemeesterskamer toegewezen gekregen, zodat hij uit kan kijken over het plein als er activiteiten zijn.
Je ziet het dus gelijk aan een pand als er mensen leven en naar omkijken. Als er iets met het pand is dan hoort de vastgoedbeheerder het direct en kan er actie ondernomen worden.

Livable-leegstaandvastgoed-landvancuijk-trouwzaal

Hoe helpt Livable je bij het behalen van je doelen? 

Door serieus met leegstandsbeheer om te gaan kun je als gemeente een maatschappelijke meerwaarde bieden aan lokale jongeren door te faciliteren in woon- en werkruimte. Zo help je elkaar.

Hoe reageerden collega’s op het fenomeen antikraak?

Positief! Een collega van mij woont nu ook antikraak en heeft het erg naar zijn zin. Ook wordt er door buurtbewoners leuk gereageerd. Zo hebben de bewoners van Brink 3 een handgeschreven brief ontvangen van buurtbewoners die het zo leuk vinden dat ze daar nu kunnen wonen. Dat is echt een goed teken.

Wat voor impact heeft het leegstand vastgoed vrijgeven gehad voor de gemeente?

Dankzij de samenwerking is het gemeentelijk vastgoed beschermd geweest over een periode van 7 jaar. Leegstaand vastgoed was en is beschermd door camerabeveiliging en ook zeker door bewoning. Het is gewoon fijn dat je bij 1 partner voor alles terecht kan. Wij blijven zeker doorgaan met deze manier van ons vastgoed beschermen en inzetten voor de maatschappij!

Heb jij net als Sandra behoefte aan leegstandsbeheer op maat? Neem dan contact met ons op.

Nog een leuke review lezen? Lees het verhaal van woningcorporatie Woonstede.