Spring naar content
Woonstede opdrachtgever
Blog, Review
17 november 2022

Woonstede, onze allereerste opdrachtgever voor tijdelijke verhuur

“De mensen en de gesprekken geven mij ook echt energie. Je hebt met verschillende bewoners te maken en zij geven ons werk kleur.”

“Woonstede is onze eerste opdrachtgever, sinds 2009, en de samenwerking waarderen we ontzettend!” zegt Bastiaan, eigenaar van Livable (voorheen VoorkomLeegstand). Het is tijd om een mooie blog over de samenwerking te maken. Zo kunnen we een gezicht geven aan onze contactpersonen bij Woonstede. En wat betekent Woonstede nu precies voor de huurders in haar wijk?

Woningcorporatie Woonstede

Woonstede is een woningcorporatie en biedt zo’n 10.000 huishoudens een betaalbaar huis. En de komende jaren worden er alleen maar meer huizen gebouwd, wijken worden geherstructureerd en er wordt intensief onderhoud uitgevoerd. Woonstede heeft als hoofddoel om de leefbaarheid van de wijken boven alles te stellen, en dit doen ze niet alleen. In deze samenwerking met partijen is Livable een vast gezicht in Ede geworden.

Projectwoning IJssel de Schepperlaan

In de projectwoning van Woonstede aan de IJssel de Schepperlaan spreek ik af met Sandra en Martijn. Het kacheltje brandt en de thee staat klaar, twee lachende gezichten en de hartelijkheid komen je direct tegemoet. Het gesprek dat volgt is er een met veel mooie verhalen en een glimlach.

Ik heb de leukste baan van Woonstede!

Sandra Michels is Projectmedewerker bij Woonstede. Sandra is verantwoordelijk voor het uithuizen van huurders bij sloop- en herstructurerings woonprojecten. Zo’n traject in een woonwijk duurt een aantal jaar waarbij de vergunning voor tijdelijke verhuur uiterlijk 7 jaar mag duren. Het betreft dus altijd een langdurig project waar je aan werkt.
Wat betekent dit werk eigenlijk? “Je brengt mensen in eerste instantie slecht nieuws, namelijk dat ze hun woning moeten verlaten omdat de wijk gemoderniseerd moet worden. Dit heeft behoorlijk wat impact op de bewoners. In dat huis zijn kinderen geboren en groot geworden, je ziet de centimeters op de deurpost staan. Of een oudere dame heeft juist net haar man verloren die dol was op het huis en altijd in de tuin te vinden was. En dan is het mijn taak om een luisterend oor te bieden aan de bewoners. Om de mensen te begeleiden naar een andere woning en alles tot een goed einde te brengen. Je komt dichtbij de leefsituatie van de bewoners en bouwt ook een band op. Dat is erg waardevol. Ik heb de leukste baan van Woonstede!”

Lachen livable
Sandra en Jessica in de projectwoning in Ede.

De bewoners geven ons werk kleur

Martijn Steffens is Sociaal Projectmedewerker bij Woonstede. Martijn heeft het contact met de bewoners zeer hoog zitten. “Deze mensen en de gesprekken geven mij ook echt energie. Je hebt met verschillende bewoners te maken en zij geven ons werk kleur. Het is leuk om met deze mensen een band op te bouwen en door onze laagdrempeligheid vertellen mensen ons ook heel veel. Zolang je maar open en eerlijk bent over wat er allemaal staat te gebeuren, mensen niet lang in onwetendheid hoeven te zitten, dan kan ongerustheid of onbegrip weggenomen worden. En niet alle huurders in onze wijken zullen onze begeleiding nodig hebben. Maar degene die onze hulp wel nodig hebben worden door ons zo goed mogelijk naar een andere woning begeleid.”

Samenwerken

Wanneer een wijk in de nabije toekomst gerenoveerd of gesloopt wordt, worden de huurders die daar wonen naar andere woningen begeleid. Vaak kunnen de huurders met behulp van Sandra en Martijn andere woonruimte vinden. Deze woningen komen dan leeg te staan. Maar voordat heel de wijk aan een aannemer voor de renovatie/sloop/nieuwbouw opgeleverd kan worden komen er steeds meer woningen leeg te staan. Leegstand is voor de buurt natuurlijk niet wenselijk. Dan worden de woningen niet onderhouden en beschermd tegen vandalisme of kraak. Voor die lege woningen worden dus beschermers oftewel tijdelijke bewoners gezocht, en daar is Livable in gespecialiseerd. Mensen aan tijdelijke woonruimte helpen, op basis van tijdelijke verhuur of bruikleen (antikraak)! Denk aan studenten die genoeg hebben aan woonruimte voor een jaar. Mensen die in verband met een scheiding even een plekje voor zichzelf nodig hebben. Of ondernemers die een bedrijf willen starten in een pand zonder al te hoge opstartkosten. Wij matchen deze bewoners en ondernemers aan tijdelijke woon- en werkruimte. Iedere dag dat er een ruimte leeg staat is een dag te veel.

Zoals eerder genoemd gaat de samenwerking tussen Woonstede en Livable al heel wat jaren terug. “Voor ons is het persoonlijke contact met Livable erg belangrijk. Jullie zijn een middelgrote organisatie waardoor de lijnen kort zijn, je weet direct wie je aan de telefoon hebt, dat is zo waardevol. En daardoor weten wij altijd dat zaken goed en snel opgepakt worden. Ook wordt het erg gewaardeerd wanneer er initiatieven georganiseerd worden door jullie zoals een buurtborrel. Het eerste contact tussen de vaste huurders en tijdelijke huurders wordt dan op een heel gezellige manier gelegd, dat is fantastisch” aldus Sandra.

Hoeveel mensen zijn er ondertussen blij gemaakt met een tijdelijke woning door onze samenwerking?

Dan hebben we het over honderden mensen. Zie de lijst met alle leuke projecten die we samen gedraaid hebben.

 • 2021 Wethoudersbuurt, Ede (97 woningen aan de Van Voorthuizenlaan, Thomaslaan, IJssel de Schepperlaan)
 • 2021 Scherpenzeel (13 woningen op Vierzinnen, Nieuwstraat, Dorpsstraat) 
 • 2020 Kolkakkerbuurt, Ede (68 woningen aan de Verlengde Maanderweg, Brinkweg, Prinsesselaan, Klaas Katerlaan)
 • 2017 Zijdelaan 3, Ede
 • 2017 Patrimoniumweg 1, Ede 
 • 2016 Weijdelaer appartementencomplex Scherpenzeel (Parklaan 6 t/m 24, Vijverlaan 3 en 3a) 
 • 2015 Brinkweg 9, Ede
 • 2013 Wilgenhof 20, Scherpenzeel 
 • 2013 Van der Hagenstraat 331 en 641A, Ede
 • 2012 Bilderstraat 23, Ede
 • 2012 Te koop staande woningen Ede (diverse woningen)
 • 2011 Soembalaan 8-1, 10-1 en 12-1, Ede
 • 2010 Luynhorst appartementencomplex 102 t/m 948, Ede 
 • 2009 Uitvindersbuurt nieuwbouwwoningen Ede (13 woningen Edisonstraat, Nieuwe Maanderbuurtweg)
 • 2009 Heetveldlaan zusterflat Horabos, Ede (diverse woningen)

Wat een leuk werk hebben wij eigenlijk

Livable is enthousiast over de plezierige manier van samenwerken. “Wij hopen dat de lijst met woningen nog veel langer mag worden en dat we mensen die tijdelijk een woning zoeken kunnen helpen met woonruimte. Als vastgoedbeheerder zie ik veel overeenkomsten in ons werk. Vooral het contact met mensen maakt iedere dag uniek. “Wat een leuk werk hebben wij eigenlijk” zegt Sandra, en dat kan ik alleen maar beamen. Tot snel weer Sandra en Martijn! Jessica 

Wil je meer informatie over onze projecten? Of wil je kennismaken, zodat jij ook weet wie de vastgoedbeheerders bij ons zijn? Bel gerust: 010-8450686.

Nog een leuke review lezen? Lees het verhaal van gemeente Land van Cuijk.

Woonstede logo