Spring naar content
krakers_bedankt_he_blog_Livable_leegstandsbeheerder
Blog, Nieuws
12 oktober 2023

Krakers bedankt he!

Op 1 oktober 2010 kwam er bescherming voor vastgoedeigenaren: kraken is bij wet verboden. Door de huidige woningnood wordt nu de vraag gesteld “moet kraken weer legaal gemaakt worden?”. Krakers zijn het hier uiteraard mee eens. Onder het mom van “als je een woning huurt of koopt (via de bank) dan is het huis ook niet van jou, je gebruikt het gewoon en dan geef je het terug”….

Ja. Dat wil iedereen wel, een pand lenen zonder het te vragen of te betalen.

Jouw vastgoed: na krakers klaar voor de sloop

Stel je voor: mijn auto staat door omstandigheden ongebruikt voor de deur. Dan vind jij als kraker zijnde dat je mijn auto mag “lenen”. Met als logische verklaring; “het wordt toch niet gebruikt”. Je gebruikt mijn auto vervolgens bij een ramkraak en dan zet je de auto weer terug bij mij voor de deur. Gebruikt en weer teruggegeven, niks aan de hand toch? Waarom deze vergelijking? Geloof me; dat is een prima vergelijking voor hoe je vastgoed er uit ziet nadat het gekraakt is. Geramd, vies en klaar voor de sloop.

Onderdak is een grondrecht

In Nederland heb je volgens de wet recht op onderdak. Net zo goed als dat je recht hebt op gezondheidszorg en voedsel. Rechtvaardigt dit iemand om de schappen bij de bakker te plunderen? Nee. De noodklok voor onderdak als grondrecht is geluid en dat is goed. Maar een illegale actie zoals kraken is niet de oplossing.

Vastgoedeigenaren kunnen de maatschappij helpen aan woonruimte EN hun vastgoed beschermen tegen kraak en vandalisme. Leegstandsbeheer biedt uitgebreide bescherming voor vastgoedeigenaren. Met het inzetten van een professionele leegstandsbeheerder tref je actief maatregelen tegen kraak en vandalisme. Waarom is niet iedereen in Nederland op de hoogte van deze oplossing voor de woningnood?

De 2 belangrijkste tips om je vastgoed niet te ‘verliezen’

  1. Zorg ervoor dat je pand of terrein niet leegstaat door te kiezen voor antikrakers. Gebouw_krakers_blog_Livable_leegstandsbeheerEen leegstandsbeheerder screent geschikte antikraak kandidaten die met een tijdelijke bruikleenovereenkomst gebruik kunnen maken van jouw pand (woonruimte, werkruimte of terrein). De leegstandsbeheerder zoekt de juiste ‘oppasser’ voor jouw ruimte. Zo worden bijvoorbeeld tijdig lekkages aan het pand of ongure types in de buurt gesignaleerd en wordt de leegstandsbeheerder direct als aanspreekpunt ingeschakeld. Zo wordt je als vastgoedeigenaar ontzorgt.
  2. Zorg ervoor dat je het pand of terrein continu in de gaten houdt via camerabeveiliging. Zo kan er geen aanspraak gedaan worden op huisrecht. Huisrecht betekent dat de krakers het gebouw feitelijk bewonen. Maar als je via 24/7 camerabeveiliging kan zien dat krakers nog maar net hun intrek hebben genomen, dan kan je ze zonder problemen direct door de politie laten verwijderen. Dan ben je er op tijd bij!

Met deze opties verdwijnt bij jou als vastgoedeigenaar dat zeurende stemmetje in je hoofd “hoe lang gaat dit nog goed”.

Voordelen vastgoedeigenaren en woningzoekenden

Kortom, bedankt krakers! Voor het wijzen op het belang van leegstandsbeheer in Nederland. Leegstandsbeheer helpt de vastgoedeigenaar om zijn/haar eigendommen te beschermen en helpt woningzoekenden aan tijdelijke woonruimte tegen een lage prijs. En daar kan Nederland alleen maar blij mee zijn! Wil je ontzorgt worden met het beveiligen van jouw eigendommen? Bel ons dan direct op 010 – 845 06 86.

Lees ook de vorige blog over wat je kan doen om geen geld te verliezen op leegstaand vastgoed.