Spring naar content
Antikraak_wonen_werken_Livable_leegstandbeheer
Blog
31 augustus 2023

Wat is antikraak wonen en hoe werkt het?

Wat is antikraak wonen?

Antikraak wonen is een goedkope oplossing voor woningzoekenden in de altijd krappe woningmarkt. Leegstaande panden, zoals kantoren, scholen, fabrieken of andere commerciële gebouwen, kunnen tijdelijk bewoond worden om kraak en verval te voorkomen.

Antikraak_wonen_werken_Livable

Hoe werkt antikraak wonen?

Vastgoedeigenaar
Er is een vastgoedeigenaar, zoals een woningcorporatie, gemeente, of particuliere eigenaar, met een leegstaand pand. Dit pand wordt over een tijdje gerenoveerd of gesloopt voor nieuwbouw, maar die plannen duren nog wel even. In die tussentijd is het zonde om het pand leeg te laten staan! Het pand is nog netjes en er zouden tijdelijk bewoners, startende ondernemers of kunstenaars blij mee gemaakt kunnen worden. Zo blijft het pand in gebruik en wordt het door de bewoners beschermd tegen kraak en verwaarlozing.


Leegstandsbeheerder
De vastgoedeigenaar werkt samen met een leegstandsbeheerder. De leegstandsbeheerder, zoals Livable, neemt de zorg voor de bewoners en het pand uit handen bij de vastgoedeigenaar. De leegstandsbeheerder zoekt geschikte antikraak kandidaten en regelt de overeenkomsten en plaatsing van nieuwe bewoners.


Bewoner
Als kandidaat of bewoner schrijf je je in bij de leegstandsbeheerder om in aanmerking te komen voor een leuke tijdelijke woonruimte. Je wordt gescreend en moet voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals leeftijd, financiële stabiliteit en beschikbaarheid.

Voordelen van antikraak wonen

  • Betaalbaarheid: antikraak wonen is goedkoper dan gebruikelijke huurwoningen. Dit kan aantrekkelijk zijn wanneer je een studeert, een jonge professional bent of als je een beperkt budget hebt.
  • Tijdelijkheid: het biedt flexibiliteit, omdat de overeenkomst kortlopend is. Dit is handig wanneer je niet aan een langdurig contract wil vastzitten.
  • Leegstand voorkomen: voor vastgoedeigenaren is antikraak wonen een manier om leegstand te voorkomen en te zorgen voor bewaking, bescherming en onderhoud van het pand. Met een leeg pand zijn buurtbewoners vaak ook niet blij. Dus als er wordt omgekeken naar een pand is dat ook positief voor de wijk en goed voor het straatbeeld.

Antikraak_wonen_werken_Livable

Zijn er nadelen bij antikraak wonen?

Het kan zijn dat antikraak wonen niet bij jou past. Antikraak wonen is geen langetermijnoplossing voor woonruimte. Soms verblijven bewoners jaren in een pand maar voor andere bewoners kan een project ook eindigen na een paar maanden. Als deze onzekerheid niets voor jou is, dan kun je beter naar een blijvende oplossing zoeken.

Omdat de eigenaar verantwoordelijk is voor de veiligheid van het pand wordt het pand regelmatig op veiligheid gecontroleerd en is het bijvoorbeeld niet toegestaan om binnen te roken. Heb jij hier allemaal geen problemen mee? Dat is anti kraak wonen de oplossing voor jou!
Antikraak_wonen_werken_Livable

Waar kan ik antikraak wonen?

Dat varieert van een klaslokaal, een kantoorruimte, een slaapkamer in een klooster of een kinderdagverblijf tot een eengezinswoning. Nu spreken we met name over bewoners maar wij bieden ook veel ondernemers en kunstenaars een creatieve werkplek! Voor antikraak wonen of werken kun je bij ons terecht in heel Nederland. Zoek jij een antikraak-ruimte in de omgeving van Rotterdam, Breda, Eindhoven, Den Haag, Leiden, Utrecht of Tilburg? Schrijf je dan in op onze website, dat is gratis!

Heb je nog meer vragen over antikraak wonen? Kijk ook op onze pagina met veelgestelde vragen of bel naar 010-8450686.