Spring naar content
Gemeente Kaag en Braassem focust op starters bij het invullen van leegstand
Blog
06 mei 2020

Groei en toekomstvisie, 10 vragen aan Bastiaan Koetsveld

Als Algemeen Directeur van Livable weet Bastiaan Koetsveld als geen ander hoe je een bedrijf moet runnen. We stellen hem 10 vragen over groei en ambitie.

Als founder en Algemeen Directeur van Livable weet Bastiaan Koetsveld als geen ander hoe je een bedrijf moet runnen. In het 13-jarige bestaan van Livable is het bedrijf gegroeid van een eenmansbedrijf naar een onderneming met 8 teamleden en een gevulde opdrachtenportefeuille. We stellen hem 10 vragen over groei en ambitie.

Hoe is Livable ontstaan?

”Na twee jaar in loondienst bij een andere leegstandbeheerder te hebben gewerkt, vond ik het tijd om de touwtjes in eigen handen te nemen. Ik zag kansen in de markt en wilde graag gaan ondernemen. In april 2007 ben ik samen met een compagnon gestart met Livable in Gorinchem. Na twee jaar besloot ik alleen verder te gaan in Rotterdam en vond een fijne plek aan de Maaskade.

Omdat er in het kantoor voldoende ruimte was voor andere ondernemers, heb ik een aantal plekken verhuurd. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het bedrijf waar ondernemers een kantoorruimte kunnen huren. Dit bedrijf heb ik na een aantal jaren afgestoten om mij meer te kunnen richten op Livable.

Hoe heb je deze nieuwe start in Rotterdam ervaren?

De beginperiode was best wel pittig. Ik had veel verschillende petten op omdat ik zaken zoals bewonerszaken, sales en de administratie zelf deed. Hierdoor was het soms even zoeken naar een optimale verdeling van taken en focus. In 2010 heb ik mijn eerste teamlid voor sales aangenomen en sindsdien zijn we gegroeid naar 8 teamleden!

Wat zijn de belangrijkste waarden van Livable?

We staan voor kwaliteit, een persoonlijke benadering en een fijne samenwerking. Om onze bewoners en opdrachtgevers te ontzorgen, pakken we zaken vlot, flexibel en vakkundig op. Minstens zo belangrijk vind ik dat het team van Livable plezier heeft in het werk.

Wat is je missie?

Mijn missie is tweeledig. Enerzijds vind ik het heel belangrijk dat iedereen een fijne en veilige plek heeft om in te kunnen wonen en werken. Anderzijds wil ik een veilig, onderhouden en bewoond pand creëren voor onze opdrachtgevers. Daarnaast werken we iedere dag aan onze landelijke dekking door het aanbod in alle provincies te vergroten.

Wat is de belangrijkste doelstelling voor dit jaar?

Onze doelstelling is om dit jaar minimaal 80 procent te groeien. Dit klinkt misschien als veel, maar we hebben een gevulde opdrachtenportefeuille waardoor we die groei kunnen maken. Met de komst van het coronavirus is het lastiger te voorspellen of we de beoogde targets gaan behalen dit jaar.

Is er een ontwikkeling die Livable kan helpen bij haar groei?

Op dit moment is er een toenemende vraag naar flexibel wonen. Door een verruiming in de wetgeving wordt het makkelijker om panden die wachten op een nieuwe bestemming in te zetten voor flexibel wonen. Wij vormen de schakel tussen de opdrachtgevers die dit soort panden in beheer heeft en de groep zoekers die flexibel wil wonen.

Zijn er ontwikkelingen op het gebied van ICT bij Livable?

Jazeker. Met onze BeheerManager bieden we onze opdrachtgevers inzage in beheerde objecten. Via dit online portal worden zij op een gebruiksvriendelijke manier betrokken bij het gehele proces. Voorbeelden hiervan zijn het verkrijgen van inzicht in periodieke rapportages en bezoeken. Ook kunnen zij via dit systeem heel eenvoudig voorgedragen kandidaten goedkeuren. Ik zie onze BeheerManager als een prettige aanvulling op de persoonlijke communicatie.

Onze BeheerManager gebruiken we ook intern. Het platform biedt vertrouwen om efficiënt verder te groeien omdat alle processen in de BeheerManager al zijn ingericht op groei.

In welk project zie je een mooi voorbeeld van groei?

Ik ben ontzettend trots op een project van 160 woningen in Rijen-Zuid. Dit project is een mooi voorbeeld van een tevreden opdrachtgever die aan ons een nieuwe grote opdracht heeft toevertrouwd. We hebben aan hen bewezen dat we waarmaken wat we beloven.

Hoe gaan jullie om met de maatregelen die moeten worden genomen vanwege de coronacrisis?

Onze werkzaamheden zoals bezichtigingen, inspecties en opzeggingen gaan gewoon door. Het is een uitdaging om onze sales activiteiten in te vullen omdat we momenteel niet naar de klant toe kunnen. Lees hier meer over Bezichtigingen tijdens de coronacrisis.

Wat is je ambitie voor de toekomst van Livable?

Mijn ambitie is om binnen een afzienbare tijd tot de top 5 van de Nederlandse leegstandbeheerders te behoren. Op de langere termijn heb ik ook een internationale ambitie met kantoren in verschillende landen. Hierbij sta ik zeker ook open voor het overnemen van andere leegstandbeheerders. Deze ambitie gaat gepaard met het blijven bieden van de juiste kwaliteit met een hecht en deskundig team.

Een andere ambitie is het beschikbaar stellen van onze BeheerManager aan andere vastgoedbeheerders, zodat zij ook kunnen profiteren van deze tool. Ik denk dat we hierin een stap vooruit voor de gehele branche kunnen betekenen,” aldus Bastiaan Koetsveld.