Spring naar content
Uniek: coaching en weerbaarheid met honden in Thureborgh
Blog
24 juli 2023

Uniek: coaching en weerbaarheid met honden in Thureborgh

Waar mensen en honden samenkomen voor weerbaarheid en coaching!

Creatief ondernemen via Livable

Wat een fijne sfeer hangt er in het pand waar Kwispelkrachtig (sinds 2020) gevestigd is. Thureborgh is een smeltkroes van bewoners (studenten) en ondernemers. Kwispelkrachtig heeft een gigantische ruimte tot hun beschikking. Dit was vroeger de eet- en feestzaal, de honden kunnen dus zelfs een trucje doen op het oude theater podium 🙂 Ik tref Sandra aan en zij en de honden geven mij direct een warm welkom. Sandra vertelt dat zij samen met Monique, Annemieke en Arja hun passie voor honden en expertise in weerbaarheidstrainingen combineren om mensen die vastlopen in hun leven door uitlopende problematiek te ondersteunen.

Uniek: coaching en weerbaarheid met honden in Thureborgh Uniek: coaching en weerbaarheid met honden in Thureborgh Uniek: coaching en weerbaarheid met honden in Thureborgh

Hoe is Kwispelkrachtig ontstaan?

Kwispelkrachtig is het resultaat van de samenwerking tussen Sandra Aerns, Monique Deugd, Annemieke Kruithof en Arja den Hertog. Hun jarenlange ervaring bij onder andere MEE Plus, ASVZ en binnen het bedrijfsleven en gedeelde passie voor honden bracht hen samen om weerbaarheidstrainingen te geven en de inzet van honden als Emotional Support Dogs te bevorderen.

Een unieke aanpak met honden

Kwispelkrachtig biedt coaching en weerbaarheidstrainingen met honden op maat, zowel individueel als in groepsverband. Ze hebben zelfs een eigen trainingslocatie in Dordrecht, en op verzoek kunnen ze trainingen verzorgen in de regio Drechtsteden, Gorinchem en Breda.

Inzet van assistentiehonden

In samenwerkingen met Dutch Assistance Dogs, stellen de mensen van Kwispelkrachtig in staat assistentiehonden in te zetten bij psychische klachten. De honden worden zorgvuldig gescreend en getraind om een perfecte match te creëren. Assistentiehonden kunnen ingezet worden bij psychische klachten, zoals moeite hebben met het aangeven van grenzen, overprikkeling, angsten, voedingsproblemen en nog zoveel meer. Sandra: “Wij bieden echt maatwerk, je werkt met mensen en je werkt met honden, en ieder heeft een eigen aanpak. Wij kijken goed naar wat voor soort hond bij jouw probleem past. De honden worden van tevoren door ons gescreend, we hebben met veel goede fokkers contact, wij weten ook in welk ras de eigenschappen zitten die we zoeken en wij trainen de honden ook zelf. Cliënten kunnen hier trainen met een hond, ook is het mogelijk om wanneer een cliënt al een hond heeft, deze mee te nemen naar onze locatie en de opgedane kennis dan verder thuis te kunnen oefenen. Voor cliënten die beschermd wonen is een hond thuis ook echt een aanwinst, je moet dan je hond verzorgen en op tijd naar buiten, dat is de beste motivatie voor zelfontwikkeling.”

Wachtlijsten psychische zorg

Wat uniek is aan Kwispelkrachtig is de combinatie van onze hulpverleners opleiding en het trainen van honden. Dit geeft nog geen garantie op deelname van alle gemeenten, ondanks de wachtlijsten in de psychische zorg. Dat is misschien een stukje onwetendheid bij de juiste instanties, aan ons de taak om daar verandering in te brengen en zo veel mogelijk cliënten  hulp te kunnen bieden!

Daarnaast bieden ze coaching, training en begeleiding met hun eigen therapiehonden, vaak in samenwerking met de GGZ of andere aanbieders van therapie of zorginstanties in de regio Drechtsteden en omgeving.

Toekomstplannen Kwispelkrachtig

Kwispelkrachtig vindt Thureborgh een heerlijke locatie. “De dynamiek van het gebouw is zo fijn, er is nooit gedoe, het voelt hier als thuis. Deze plek is ook voor de cliënten heel fijn. Het is goed als zij naar buiten gaan in hun dagelijkse routine. Hier kun je ook alles “parkeren” en dan blijft thuis ook echt thuis. Ook vastgoedbeheerder Henk is prettig in omgang, kortom dit is een ontzettend fijne locatie. Wij hopen hier nog lang gebruik van te kunnen maken en hopen dit mooie werk voort te zetten op onze huidige locaties (Drechtsteden, Gorinchem en Breda) maar ook op toekomstige locaties.

Op zoek naar werkruimte in Thureborgh?

Is antikraak ondernemen voor jou ook een startersoplossing? Schrijf je dan in op onze website! Dan kunnen we kijken of wij een match zijn voor creatieve werkruimte.