Spring naar content
Livable en vrijwilligerswerk
Blog, Social return
01 juni 2023

Documentairemaker is vrijwilliger met hart voor de buurt

Maak kennis met Tristan. Niet alleen geboren in Den Haag maar ook gewoon een geboren alleskunner oftewel in Tristan’s eigen woorden: ‘ik ben een van alles-en-nog-wat’. Deze drukke baas woont sinds een tijdje via Livable in de buurt Zichten in Den Haag en we vroegen hem te vertellen over zijn creatieve bezigheden en zijn vrijwilligerswerk voor de buurt.

Creatieve bewoner van Livable

Want creatief is hij zeker. Hij is filmmaker en freelance studiograaf. ‘Ik heb net een afstudeerproject gedaan dat ging over mijn vader die ik 17 jaar niet had gezien en de ontmoetingen die ik inmiddels met hem heb gehad’, vertelt Tristan. Ook is Tristan bezig met een documentaire over het Haagse nachtleven waar volgens hem ‘aan de oppervlakte weinig gebeurt, maar als je in die wereld duikt eigenlijk heel veel wordt georganiseerd. Dat wil ik vastleggen.’ Zijn er nog meer bezigheden die we kunnen vermelden? ‘Ja, ik ben ook nog eens parttime schoonmaker en barmedewerker. En ik doe ook klusjes als videograaf.’

Koken voor eenzame ouderen

Dan het vrijwilligerswerk voor de buurt. Tristan heeft gekookt bij de participatiekeuken. Elke eerste maandag van de maand kunnen eenzame ouderen voor een klein bedrag genieten van een driegangen menu. Tristan: ‘Dat vond ik superleuk om te doen, ook omdat ik heel lang in de horeca heb gewerkt als kok. Wat me vooral opviel tijdens het vrijwilligerswerk is dat vrouwen een stuk beter zijn in het onderhouden van sociale contacten dan mannen (lacht). Ik heb namelijk nog steeds goed contact met de dame die verantwoordelijk is voor de keuken.’ 

Helaas moest Tristan vanwege zijn drukke werk- en studieschema stoppen met koken voor de ouderen. Nu zoekt hij ander vrijwilligerswerk dat beter in zijn werkschema past. ‘Niet alleen voor mezelf maar vooral om goed te doen voor anderen die dat nodig hebben’, licht Tristan zijn keuze toe.

Vrijwilligerswerk voor de buurt

Woningcorporatie Staedion

Vanuit Livable kunnen we tijdelijke huurwoningen aanbieden aan bewoners zoals Tristan door de lange samenwerking met woningcorporatie Staedion. Zij hebben net als ons een maatschappelijk betrokken hart en willen mensen een veilig en betaalbaar thuis bieden. Dat is exact de match die we zoeken in een samenwerking. Voor de wijken in Den Haag, de Zichten, Dreven en Gaarden, is er een plan voor sloop en renovatie. Op de lange termijn spreken we over zo’n 2000 bestaande woningen en een oplevering van 5.500 woningen. Een project van grote omvang, waarbij meerdere beheerders betrokken zijn, en veel mensen geholpen worden met tijdelijke woningen!

Social return

Vrijwilligerswerk voor de buurt Voorlopig zit Tristan nog goed in zijn huidige woning die tot stand kwam door een woningruil met vrienden. ‘Ik sta ingeschreven voor sociale huur. Maar met die woningcrisis van nu betekent die hele inschrijving eigenlijk niks. Ja, of ik moet in de tussentijd een goedbetaalde baan vinden om zonder zorgen de maandelijkse huur te kunnen ophoesten. ‘Dus ik heb het echt wel fijn bij Livable momenteel’, besluit Tristan zijn verhaal.

Is tijdelijke verhuur of antikraak wonen voor jou ook een startersoplossing? Geef je graag iets terug aan de wijk en mensen?
Schrijf je dan in op onze website! Dan kunnen we kijken of jij en Livable een match zijn. En, er worden nog vrijwilligers gezocht bij de participatiekeuken dus geef je op!