Spring naar content
Stein-Design-Leiden
Review
24 juli 2020

Van klaslokaal tot creatieve werkruimte

Het werken in een antikraakpand heeft als voordeel dat het grote werkplekken zijn voor een lage prijs.

Deze week zijn we op bezoek bij Nick van Stein (33) van Stein-design.nl. We vinden Nick in zijn werkplaats, en je voelt het gelijk; Hier hangt de sfeer van creativiteit, de geur van onbehandeld hout en hier zet Nick zijn energie om in eerlijke stoere meubelen en industriële accessoires. Nick heeft een prachtige ruimte van ca. 50m2 tot zijn beschikking in een voormalige basisschool, hoe komt hij hier terecht?

Nick: ‘Mijn vorige ruimte werd te klein en ik zag een advertentie van Livable, zij hebben deze voormalige basisschool aan de Sumatrastraat in Leiden in beheer. De basisschool stond leeg en de ruimtes werden antikraak aangeboden als werkruimte. De deal was al snel rond, en korte tijd later zat ik met mijn werkplaats hier. Een groot voordeel is dat je hier werkt met verschillende ondernemers, dat is super leuk en motiverend, je herkent elkaar als creatieve ondernemers en kunt lekker met elkaar sparren.

Het werken in een antikraakpand heeft verder als voordeel dat het grote werkplekken zijn voor een lage prijs, dat je samen met andere ondernemers verantwoordelijk bent voor een pand met historie, je werkt mee aan een duurzame samenleving. Als er iets mis is met het pand maken wij daar melding van bij Livable, zo voorkomen we samen verdere schade aan een pand.

Nadelen zijn er ook natuurlijk, een eigenschap van antikraak is dat het een eindig karakter heeft, dat kan jaren zijn, maar het kan ook zijn dat je over twee maanden afscheid moet nemen van je fijne werkplek, maar dat zien we dan wel weer en tot die tijd zit ik hier letterlijk gebeiteld!’

Bekijk hier een video over de ervaringen van andere ondernemers die gebruik maken van een antikraak werkruimte.

Lees ook: reviews van bewoners.