Spring naar content
Woning koel houden Livable_leegstandsbeheer_groenonderhoud_groentekweken_woning-koel-houden
Blog, Nieuws
30 juni 2024

5 essentiële tips om je woning koel te houden deze zomer

In de warme zomermaanden kan de temperatuur in je woning flink oplopen. Vooral als je antikraak woont, kan het een uitdaging zijn om je huis koel te houden. Als leegstandsbeheerder bij Livable begrijpen we hoe belangrijk comfort is, zelfs in tijdelijke woningen. In deze blog geven we je praktische tips om je woning te koelen.

Tips om je woning koel te houden in de zomer:

Houd de zon buiten

Een van de beste manieren om de hitte buiten te houden, is door het gebruik van zonwering. Gordijnen zijn niet alleen sfeervol, je hebt ze echt nodig. Zorg ervoor dat je gordijnen of jaloezieën hebt die de zon blokkeren. Dit kan de temperatuur binnen enorm verlagen.

Ventilatie

Goede ventilatie is belangrijk om je woning koel te houden. Open ramen en deuren in de vroege ochtend en late avond om frisse, koele lucht binnen te laten. Sluit ze weer overdag om de warmte buiten te houden. Plaats ventilatoren op strategische plaatsen om luchtstromen te maken die de warmte verdrijven.

Gebruik van planten

Planten kunnen niet alleen helpen de lucht te zuiveren, maar ze zorgen ook voor schaduw en koelte. Plaats grote potplanten voor ramen die veel zonlicht krijgen. Buitenplanten kun je ook strategisch plaatsen om schaduwrijke plekken te creëren rond je woning.

Water besparen

Water is een goede manier om af te koelen, maar het is belangrijk om waterverbruik te minimaliseren. Hier zijn enkele tips om verkoeling te vinden zonder water te verspillen:

  • Gebruik een ventilator met een kom ijs ervoor een koel briesje.
  • Neem korte, koele douches in plaats van lange baden.
  • Vul een spuitfles met koud water om jezelf snel af te koelen.

Elektronica en verlichting

Elektronische apparaten en verlichting kunnen veel warmte geven. Zet deze apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt en kies voor energiezuinige LED-lampen die minder warmte afgeven.

Niet moeilijk doen

Het koelen van je woning in de zomer hoeft niet moeilijk te zijn. Met een paar slimme aanpassingen kun je de hitte buiten houden en genieten van een comfortabele leefomgeving. Er zijn nog meer duurzame stappen die je kan zetten, lees wat jij nog meer kan doen. Heb je nog andere vragen voor ons? Check de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.