Spring naar content

Antikraak

Als je actief bent in het vastgoed heb je vast van het woord antikraak gehoord. Het is al een aantal jaar een populaire vorm van wonen, omdat er gunstige voordelen bij komen kijken. Ben jij van plan om antikraak te wonen, maar wil je hier eerst meer over weten? Neem contact met ons op!

Wat is antikraak?

Bij antikraak wordt er een bruikleenovereenkomst gesloten tussen een leegstandbeheerder en de gebruiker. Belangrijk is om te weten dat het gaat om een bruikleenovereenkomst en daarmee dus niet om een huurovereenkomst. Dit heeft tot gevolg dat een bewoner dus ook geen huurrechten heeft.

Voor de pandeigenaren heeft dit als groot voordeel dat zij flexibel blijven. De huurders zijn bekend met het feit dat ze een korte opzegtermijn hebben (28 dagen) en Livable kan er dus op korte termijn voor zorgen dat het pand weer inzetbaar is voor de volgende fase. Tijdens de periode van bruikleen zorgen de gebruikers ervoor dat het pand en de omgeving goed in de gaten wordt gehouden. Zo voorkom je onnodige kosten en waardeverlies in periode van leegstand.

Voor de huurders heeft antikraak als voordeel dat zij een zeer beperkte vergoeding betalen voor hun onderkomen. Bovendien wonen ze vaak in een uniek gebouw en heeft men veel ruimte t.o.v.  de prijs die betaald wordt. Lees hier meer informatie over het voorkomen van leegstand.