Spring naar content
Livable_Katwijk_vrijwilliger_Pim
Blog, Nieuws, Social return
30 mei 2024

Maak kennis met Pim (22), huurder van Livable en vrijwilliger in Katwijk aan Zee

Een inspirerend verhaal van een vrijwilliger van de Katwijkse Zeeverkenners, Pim (22) deelt zijn ervaringen met Livable, de leegstandsbeheerder die bijdraagt aan het leefbaar maken van Katwijk. Via een oproep op social media kwam hij in contact met ons en werd een van de eerste bewoners van de Torenflats in Katwijk. Naast zijn werk als muziekleerkracht zet hij zich al acht jaar in als teamleider bij de scoutinggroep, waar hij kinderen helpt in hun sociale en persoonlijke ontwikkeling. Zijn verhaal onderstreept het belang van vrijwilligerswerk voor de gemeenschap en hoe Livable dit ondersteunt.

Hoe ben je via Livable in contact gekomen met leegstandsbeheer in Katwijk?

Via mijn social media (pim.r) had ik een oproep geplaatst dat ik woonruimte zocht in gemeente Katwijk. Iemand anders in de wijk zag dat en reageerde daarop. En toen was ik een van de eerste kandidaat huurders die in de Torenflats in Katwijk mocht gaan bezichtigen. Ik woon nu op de vierde verdieping in een appartement en ik heb prachtig uitzicht. De vloer lag er al in, er heeft niet iemand in gewoond die rookte of huisdieren had, dus het was heel netjes!

Wat betekent social return voor jou als vrijwilliger en hoe ervaar je dit via Livable?

Zo’n 8 jaar doe ik nu vrijwilligerswerk, bij de Katwijkse Zeeverkenners. Vroeger ben ik zelf gestart als welp. Op mijn 15e ben ik leiding gaan geven. Het is een heel fijn team, eigenlijk meer een vriendengroep. Iedere zaterdag verzorgen we voor 30 kinderen een leuke ochtend. Het is heel gezellig om alles samen te organiseren, echt iets om naar uit te kijken. Persoonlijk vind ik het belangrijk om iets terug te geven aan de wijk, het is fijn dat de leegstandsbeheerder daar hetzelfde over denkt. Dan kun je samen nog meer doen voor de wijk.

Bij de Katwijkse Zeeverkenners komen we leiding te kort, dus als Livable bewoners zich als vrijwilliger zouden willen aanmelden, dan zou dat top zijn. Als er bewoners van Livable zijn die iets voor de wijk en vooral de kinderen uit Katwijk willen betekenen, meld je dan vooral aan bij de Katwijkse Zeeverkenners of meld je bij Livable!

Kun je iets vertellen over het vrijwilligerswerk dat je doet in de wijk?

Het is vooral organisatorisch werk en ik ben ook teamleider van de scouting groep. Je leert kinderen leiding te geven, je doet administratief werk, je verzorgt de huur van het zomerkamp gebouw, je maakt roosters en je bent contactpersoon voor de ouders. Ik ben er zomaar 6-7 uur per week mee bezig. En ik werk ook als muziekleerkracht, dus in totaal ben ik 6 dagen per week kinderen van alles aan het leren!

Hoe draagt jouw vrijwilligerswerk bij aan het leefbaar maken van de wijk?

Bij kinderen gaat het altijd om hun ontwikkeling. Door scouting merk je vooral dat de kinderen ontzettend groeien, dat ze sociaal weerbaar worden en ze leren dingen die ze op school niet leren. Bij scouting zijn we heel erg op sociale ontwikkeling gericht.
Bij kinderen zien we vaak dat het “digitale” de nieuwe wereld wordt. Wij zijn in onze bijeenkomsten juist a-digitaal, we leren kinderen wat er in de omgeving gebeurt en hoe je jezelf daarin staande kan houden. Dat geeft kinderen een voorsprong en de kinderen met een achterstand juist meer houvast.

Scouting is relatief goedkoop, waardoor we toegankelijk zijn voor een grote groep kinderen. Dat biedt voordelen voor kinderen uit heel veel wijken. Wij doen met onze organisatie zelf ook vrijwilligerswerk in de wijk voor bijvoorbeeld Jantje Beton. We laten de gemeente Katwijk zien dat er niet alleen wordt geleerd maar ook wordt geleefd.

Welke voordelen ervaar je door te wonen via tijdelijke verhuur van Livable?

Wat ik prettig vind, is dat je overeenkomst makkelijk opzegbaar is. Als er binnenshuis problemen ontstaan, kan je daar een ticket voor aanmaken en wordt het opgelost. Er zijn natuurlijk regels waar je je aan moet houden, maar je wordt ook erg vrij gelaten.

Livable_Katwijk_vrijwilliger_Pim

Wat voor feedback krijg je van buurtbewoners over jouw vrijwilligerswerk?

Scouting doet voor kinderen in de wijk heel veel. Maar je aansluiten bij de scouting kan voor vrijwilligers ook heel veel betekenen. Je hebt dan bijvoorbeeld een streepje voor bij sollicitaties: het zegt veel over jou als je betrokken bent bij het opgroeien van kinderen, je bent in het bezit van een VOG en scouting heeft een goede naam. Allemaal voordelen voor hoe je je als mens kan presenteren.  

Hoe zou je de impact van Livable en leegstandsbeheer op de wijk beschrijven?

Ik heb gemerkt dat er direct minder vergrijzing in de flats is, dat is wel heel gezellig. Ik hoop ook dat het zo ook leuk blijft gaan en dat je veel contact hebt met buurtbewoners.

Wat zou je tegen anderen willen zeggen die overwegen om via Livable te gaan wonen en vrijwilligerswerk te doen?

Livable is eigenlijk een van de eerste leegstandsbeheerders waar je naartoe moet gaan. Ik heb me bij meerdere leegstandsbeheerders aangemeld, maar Livable was de eerste die meteen reageerde met een mooi voorstel voor een woning.
Ook het vrijwilligerswerk brengt je veel voldoening. Maar voordat je je ergens bij aanmeld wil ik wel zeggen “denk er goed over na”, of dat vrijwilligerswerk bij jou past. Mensen (en kinderen) rekenen dan wel op je. Dus kies altijd iets wat bij jou past!

Inschrijven bij Livable

Is tijdelijke verhuur voor jou ook een startersoplossing? Geef je graag iets terug aan de wijk en mensen? Schrijf je dan in! Dan kunnen we kijken of jij en Livable een match zijn. En er worden nog vrijwilligers gezocht bij de Katwijkse Zeeverkenners dus geef je op!

Nieuwsgierig naar vrijwilligerswerk? Lees dan ook de blog “vrijwilliger met hart voor de buurt” en “papierkunst als dagbesteding voor kinderen“.