Spring naar content

Hoe werkt het

Antikraak wonen en tijdelijk huren? Wat is dat nou eigenlijk vraag je je waarschijnlijk af. In dit stuk zullen we dieper ingaan op onze werkwijze en regels. Zo ben je helemaal op de hoogte van alles wat er bij komt kijken.

Wat is antikraak wonen?

Bij antikraak wordt er een bruikleenovereenkomst gesloten tussen jou en Livable. Belangrijk is om te weten dat het gaat om een bruikleenovereenkomst en daarmee dus niet om een huurovereenkomst. Dit heeft dus als gevolg dat de bewoner geen huurrechten heeft. Bewoners kunnen op zeer korte termijn (28 dagen) uit het pand worden gezet zonder redengeving. Voordelen voor jou als gebruiker is dat je een zeer beperkte vergoeding betaalt! Bovendien woon je vaak in een uniek gebouw en heb je veel ruimte t.o.v. de prijs die je betaalt.

Wat is wonen op basis van tijdelijke verhuur?

Tijdelijk wonen is gebaseerd op de Leegstandwet. Lege panden kunnen tijdelijk verhuurd worden door leegstandbeheerders. De voordelen voor jou als gebruiker zijn dat je voor een veel goedkoper of gereduceerd tarief kan huren. Daarbij heb je huurrechten gebaseerd op de leegstandwet. De tijdelijke verhuur moet bijvoorbeeld minimaal zes maanden duren en mag niet langer dan twee jaar duren, indien er geen verlenging van de vergunning wordt aangevraagd. Zo heb je dus bij tijdelijke verhuur meer zekerheid dan bij antikraak wonen.

Wat verwachten wij van onze gebruikers?

Livable vindt het belangrijk dat de samenwerking met onze bewoners goed is en dat de communicatie vlot verloopt. Wij verwachten dat onze gebruikers de ruimtes netjes houden en geen overlast veroorzaken. Onze bewoners zijn namelijk uiteindelijk het visitekaartje van Livable richting de opdrachtgevers. Dit houdt in dat onze bewoners ervoor zorgen dat de leefbaarheid in de buurt bevorderd wordt. Onze opdrachtgevers hechten hier grote waarde aan aangezien ze de risico’s van leegstand willen voorkomen. Een risico van leegstand is bijvoorbeeld dat er vandalisme ontstaat en/of dat de waarde van het pand vermindert.

Om in aanmerking te komen voor een tijdelijke woning bij Livable moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • Tenminste 18 jaar oud zijn;
  • Aantoonbaar over een vast inkomen beschikken (studiefinanciering, salaris);
  • Verzekerd zijn voor ziektekosten en aansprakelijkheid;
  • Rechtmatig in Nederland verblijven en een eventuele verblijfsvergunning hebben die nog ten minste 3 jaar geldig is;
  • Flexibel en representatief zijn en verantwoordelijkheidsgevoel hebben;
  • Voldoende beheersing van de Nederlandse taal hebben;
  • Geen huisdieren;
  • Geen minderjarige inwonende kinderen hebben.*

* Vanwege het tijdelijke karakter van de bewoning kunnen wij helaas geen gezinnen met kinderen plaatsen.

Voldoe je aan de bovenstaande eisen dan nodigen wij je uit je in te schrijven via onze website. Wij zullen dan binnen enkele dagen telefonisch contact met je opnemen.