Spring naar content
Anti Kraak en Charity
Blog
23 maart 2021

In de spotlights: Antikraak & charity blijkt prima combi.

Zelfs in de eierwereld zijn er buitenbeentjes; Maak kennis met Anouk Sitter, het ‘Eiervrouwtje van Nuenen’, die vanuit een antikraak locatie haar charity pakketten maakt.

‘Met eieren in huis heb je altijd warm eten!’

Dit is de slogan van Anouk Sitter, in Nuenen en omstreken beter bekend als ‘Het Eiervrouwtje‘. Anouk is een van de bruikleennemers van de voormalige school die door Livable op antikraak basis beheerd wordt. Anouk is inmiddels ondernemer, ze heeft een eierengroothandel, ze grossiert dus in eieren, maar dat is niet altijd zo geweest.

Afhankelijk van de voedselbank

Anouk: ‘Er was een tijd dat ik door omstandigheden afhankelijk was van de voedselbank, ik heb 3 kinderen en in mijn pakket zaten altijd redelijk wat eieren en ik realiseerde me dat je met eieren eigenlijk altijd warm eten in huis hebt. Gooi er rijst bij en wat groenten en je hebt een volwaardige maaltijd, je kunt omeletjes maken, roerei, cakejes, je kunt pannenkoeken bakken, echt, eieren zijn geweldig!

Gelukkig had ik op een bepaald moment mijn financiën weer op orde maar de tijd dat ik zelf bij de minima hoorde liet me niet los. Er is gewoon veel verborgen leed waar ik een tijdlang inzage in had en ik vond gewoon dat ik iets moest doen.

In het verleden had ik een baan in de sales en ik weet dus mijn weg in het register van de Kamer van Koophandel. Zo kwam ik bij een eierhandelaar terecht vlakbij Nuenen. Ik ben gaan praten omdat ik eieren wilde inkopen en deze zo voordelig mogelijk wilde aanbieden, niet alleen voor de minima, maar voor iedereen.

Buitenbeentjes in de eierenwereld

Wat bleek? Zelfs in de eierenwereld zijn er buitenbeentjes; eieren die niet zo mooi rond zijn of die te zwaar zijn of juist te licht. Maar ook dubbele dooiers en al deze eieren komen niet in aanmerking om in onze supermarkten te staan. Maar…. buitenbeentjes zijn wel goedkoper, en bieden net zo veel, of zelfs meer ei voor je geld.

Zo is het gekomen dat Anouk het ‘Eiervrouwtje’ van Nuenen werd. Op haar oprit eierkasten, van waaruit mensen eieren kunnen kopen, het geld gooi je door de brievenbus of je vraagt een tikkie om te betalen.

Eieren op deze manier aan de man brengen heeft als voordeel dat je veel mensen op je oprit krijgt, mensen die wel eens iets over hebben, en mensen die weleens iets tekort hebben.

Op deze manier is het ‘Geef- en neem mee’ kastje ontstaan, mensen stoppen iets in het kratje, lang houdbare etenswaren, drogisterij-artikelen, kinderspeelgoed, enz. Mensen die het echt nodig hebben mogen dat meenemen.

Aan de eieren houdt Anouk een klein beetje over en van dat potje geeft ze eieren aan mensen die het met een minimaal budget moeten doen, voor die mensen haalt ze dan ook iets uit het kratje zodat ze er een compleet pakket van kan maken.

Complete pakketten op de oprit

Die complete pakketten gingen een eigen leven leiden, Anouk is enthousiast facebooker en zoals ze zelf zegt: ‘ik spam iedereen met het verzoek tot doneren van lang houdbare etenswaren’. Al gauw kon Anouk zelf haar oprit niet meer op, zoveel spullen werden er gedoneerd en afgelopen kerst was het doel om 7 pakketten voor Nuenenaren te maken die dat goed konden gebruiken.

Anouk: ‘Dat heb ik geweten, we hadden tijdelijk een garage gehuurd voor alle spullen, mensen kwamen me helpen en we hebben gewoon 25 pakketten kunnen samenstellen, voor 25 gezinnen! Dat is toch geweldig!’

Beardedbadboys

Inmiddels was er ook weer een liefde in het leven van Anouk. Haar vriend Rick is voorzitter van de Landelijke Baardenclub. Een groep van (logisch) mannen met baarden, de Beardedbadboys, die met elkaar goede doelen ondersteunen met een landelijke dekking. Zij gingen hun steentje bijdragen aan de pakketten, op landelijke basis. Zo konden er uiteindelijk 185 pakketten gemaakt worden van alle donaties.

Eieren kaart
Antikraak & charity

Zo kan het gebeuren dat je in het voormalig lokaal van de jongste Nuenenaren nu mannen met baarden ziet rondlopen die kratjes en dozen aan het vullen zijn. Zij zijn namelijk de samenwerkingspartner geworden van de pakkettenactie. Inmiddels is er een charity team dat deze actie coördineert, zodat de pakketten (waar ook de eieren nog steeds deel van uitmaken) hun weg vinden naar de gezinnen die dat goed kunnen gebruiken.

Als ik vraag aan Anouk hoe dat voelt, wat dat met haar doet, dat ze inmiddels 65 steunpunten heeft door heel Brabant om de eieren te verkopen, dat ze daadwerkelijk bijdraagt aan het verbeteren van de levensstandaard van anderen geeft ze aan:

‘Dit pakken ze me niet meer af, deze ervaring, dit project, deze ‘achterlijke passie’, het zijn nog steeds ‘Knuffeleieren’ die dit eierenimperium inhoud geven. Het is vrijwilligerswerk dat ik doe met liefde en plezier

Blijven dromen

En mijn droom? Iets groter wonen zodat we wat meer ruimte hebben voor ons samengestelde gezin met 5 kinderen. Dit zodat ik de eieren nog leuker kan presenteren in de koelingen op mijn oprit, en o ja, met plek voor minimaal 2 Vlaamse Reuzen en nog een paar Engelse Bulldogs zodat ze met onze andere Bulldogs kunnen spelen!