Spring naar content
Vlag Oekraïne
Blog
10 maart 2022

Hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne onmisbaar: wat doet Livable voor jou als vastgoedeigenaar?

Wij denken dat een combinatie van reeds geplaatste bewoners in een tijdelijke verhuur of antikraak situatie mét vluchtelingen samen een uitkomst kan bieden voor alle partijen.

Plotseling je huis, familie en land moeten verlaten doordat er oorlog uitbreekt… een verschrikkelijke waarheid voor vluchtelingen uit Oekraïne. Om deze vluchtelingen, die hun toevlucht in Nederland zoeken, te helpen is er onder andere opvang en woonruimte nodig. Als leegstandbeheerder willen wij daar graag in ondersteunen en faciliteren.

Wat zegt de overheid over opvang van vluchtelingen

Vluchtelingen kunnen zich melden bij de gemeente waar zij opvang zoeken. Iedere gemeente moet dan ruimte creëren om vluchtelingen in hun gemeente te kunnen laten wonen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken bepaalt dan hoeveel vluchtelingen er per gemeente mogen zijn. Lukt het de gemeente niet om woningen aan vluchtelingen aan te bieden dan kan de gemeente sancties verwachten van de Provinciale Staten.

Poster raam

Woningtekort: creatief omgaan met vastgoed

Nu maakt de huidige woningmarkt deze huisvesting niet makkelijk, er is een groot tekort aan woonruimte. Daarom moet er creatiever omgegaan worden met vastgoed dat in gebruik is genomen én leegstaand vastgoed. De opvang van vluchtelingen moet zo georganiseerd worden dat andere woningzoekers niet verdrongen worden. Dit heeft ook de voorkeur van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, dit is bekend gemaakt middels een schrijven aan de Tweede Kamer. Wij denken dat een combinatie van reeds geplaatste bewoners in een tijdelijke verhuur of antikraak situatie mét vluchtelingen samen een uitkomst kan bieden voor alle partijen.

Beheer vastgoed en samensmelting

Naast het technisch beheer van vastgoed, is er een belangrijk aspect dat niet over het hoofd mag worden gezien: de sociale integratie van vluchtelingen. In deze cruciale stap zullen Stichting Vluchtelingenwerk en de gemeente een leidende rol spelen. Echter, door vluchtelingen onder te brengen in een pand met al bestaande bewoners, ontstaat een unieke kans voor sociale integratie. Huidige bewoners kunnen waardevolle ondersteuning bieden en de nieuwkomers wegwijs maken in het pand en de omgeving. Dit samensmeltingsproces draagt niet alleen bij aan een snellere integratie van vluchtelingen in de samenleving, maar creëert ook een sterker gevoel van gemeenschap binnen het vastgoed.

Vastgoedeigenaar ontzorgen

Voor vastgoedeigenaren biedt deze aanpak aanzienlijke voordelen. Allereerst kunnen veiligheidsvraagstukken en leegstaand vastgoed heroverwogen worden, waardoor efficiënter gebruik mogelijk is. Momenteel werken de 25 Veiligheidsregio’s samen met gemeenten aan plannen voor de opvang en huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. Leegstandbeheerders kunnen hierin een cruciale rol spelen door ervoor te zorgen dat huisvesting op een veilige en professionele manier verloopt. Zowel het VLBN als het Keurmerk Leegstand Beheer benadrukken het belang van professionele aanpak.

Als vastgoedeigenaar kun je zo niet alleen woningzoekenden en vluchtelingen tijdelijk een veilige woonruimte aanbieden, maar word je ook volledig ontzorgd op het gebied van technisch beheer. Hierdoor blijft je vastgoed beschermd tegen kraken en vandalisme, en draag je bij aan een positieve verandering in het straatbeeld.

Woningzoekenden en vluchtelingen helpen

In deze uitdagende tijden is samenwerking en solidariteit meer dan ooit van belang. Door vastgoedeigenaren, leegstandsbeheerders, en bewoners samen te brengen, kunnen we een positieve impact hebben op onze samenleving en tegelijkertijd de druk op de woningmarkt verlichten. Laten we samenwerken om veilige en tijdelijke huisvesting te bieden aan vluchtelingen in Nederland, terwijl we tegelijkertijd het beste halen uit leegstaand vastgoed. Samen kunnen we het verschil maken. Wil je meer weten over hoe wij kunnen helpen met het beheer van leegstaand vastgoed en de opvang van vluchtelingen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via telefoonnummer 010-8450686. Alles wat we aanbieden is maatwerk, en we staan klaar om te bespreken hoe we jouw vastgoed en de behoeften van woningzoekenden en vluchtelingen optimaal kunnen afstemmen.