Vrijwilligerswerk bij Cordaan, de kick-off

Op donderdag 6 augustus jl. heeft de eerste ontmoeting tussen enkele Livable bewoners van de Minahassastraat en organisatie Cordaan plaats gevonden. We hebben ons in woonzorgcentrum de Gooyer aan de Dappermarkt verzameld, slechts een paar minuten fietsen vanaf ons huis! In de Gooyer zijn we hartelijk ontvangen door Hetty, die het contact met de vrijwilligers regelt.

Deze eerste ontmoeting is vooral bedoeld ter oriëntatie, zo vertelde zij, en om wat van de verschillende mogelijkheden langs te gaan. Woonzorgcentrum de Gooyer heeft twee doelgroepen, namelijk ouderen – waaronder ook dementerenden – en mensen met een licht verstandelijke beperking. Allen wonen in hetzelfde complex in de Gooyer, maar wel op gescheiden afdelingen.

Door een vertegenwoordiger van de afdeling is een en ander verteld over de doelgroep van beide afdelingen en wat wij als vrijwilliger kunnen betekenen. Er is goed duidelijk gemaakt dat het doen van vrijwilligerswerk niet altijd rozengeur en maneschijn is; het kan soms best moeilijk zijn om je eigen grenzen te bewaken en door toenemende bezuinigingen in de zorg komen er steeds meer taken op de schouders van vrijwilligers te rusten. Toch zul je als vrijwilliger ook veel mooie dingen meemaken. Je kunt een band opbouwen met de mensen die je helpt en juist omdat vrijwilligers zo hard nodig zijn, kunnen we echt iets betekenen voor de bewoners van de Gooyer.

Wat betreft het vrijwilligerswerk zijn er veel verschillende mogelijkheden. Voordat we een definitieve keuze maken voor één van de doelgroepen, zullen we een dagje meelopen op beide afdelingen, om erachter te komen wat het beste bij ons past. De medewerkers van Cordaan staan open voor eigen initiatieven en horen het graag wanneer wij een eigen invulling voor ons vrijwilligerswerk bedenken. Het is de bedoeling dat wij allemaal een intakegesprek doen bij Hetty, waarin zij ons wat beter leert kennen en een ieder samen haar vast kan overleggen welke vorm van vrijwilligerswerk het beste bij die persoon past.

Na alle informatie ontvangen te hebben, hebben we een rondleiding door de Gooyer gekregen. Dit is voor ons allemaal een erg leuke en leerzame ervaring geweest! Sommige bewoners hebben ons een kijkje laten nemen in hun kamer en ook hebben we al verschillende bewoners in de gemeenschappelijke ruimtes ontmoet. Erg diverse mensen met allemaal een eigen cultuur, verhaal en achtergrond.

Kirsten fotoTwee uur en heleboel informatie later stonden we weer buiten op de Dappermarkt in het mooie Amsterdam Oost. Deze eerste ontmoeting heeft ons erg enthousiast gemaakt om te beginnen met het vrijwilligerswerk en we zien uit naar een mooie samenwerking tussen de Livable bewoners van de Minahassastraat én Cordaan!

Kirsten Dinkelman

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.