Theaterhuis bouwt community met kunstenaars in Zwijndrecht

Schoolgebouw De dolfijn in Zwijndrecht staat op de nominatie voor sloop. Het gebouw biedt niet de duurzaamheid om herontwikkeld te worden. Tot het moment van sloop is het gebouw in beheer gegeven aan Leegstandbeheerder Livable. Livable combineert kenmerkend het leegstandsbeheer met sociale functies en biedt ruimte aan maatschappelijke initiatieven die juist profiteren van tijdelijk ruimtegebruik. 

Het Theaterhuis in ZwijndrechtDe kledingbank en de voedselbank van Zwijndrecht gebruiken een vleugel van het pand. In de andere vleugel, met ook een eigen ingang, maakt Stichting Theaterhuis gebruik van de voormalige klaslokalen om kinderen een cultuuraanbod te doen. Tijdens schooltijd werken zij op de scholen en na schooltijd met een programma van workshops en muzieklessen in het voormalige schoolgebouw. 

 

Het initiatief van het  Theaterhuis sprong bij de cultuur-ambtenaren in het oog, want eigenlijk miste Zwijndrecht plekken waar creatieve workshops aan kinderen worden aangeboden door de individuele beoefenaars van kunst en cultuur: kunstenaars, muzikanten, tekenaars, rappers, dansers, theatermensen, enzovoort. 

De gemeente Zwijndrecht ondersteunde het initiatief ruimhartig en hielp de dames om de ruimtes in de vleugel van het voormalige schoolgebouw voor dit type cultuuraanbod bruikbaar te maken. Geen grote investeringen natuurlijk, maar met een passende steun in de rug voor de initiatiefnemers, om er samen met andere beoefenaars van kunst en cultuur een aanbod voor kinderen te organiseren.

Het Theaterhuis in ZwijndrechtDe toiletten voor de kinderen werden op orde gebracht, Wifi aangelegd en de vloeren in de klaslokalen vernieuwd. Daarmee kunnen kunstenaars en muzikanten op deze plek terecht, om er hun lessen en workshops aan kinderen geven. Ook wordt samengewerkt met een andere Livable-leegstandlocatie, het Baken, waar danslessen gegeven worden.
De initiatiefneemsters van deze beide locaties bouwen samen aan een community van kunstenaars, dansdocenten, muziekdocenten en andere workshopaanbieders in Zwijndrecht en omgeving, Daarmee wordt een netwerk van creatieve professionals zichtbaar gemaakt en krijgt Zwijndrecht een eigen veilige en toegankelijke plek voor kunstzinnige workshops voor jonge kinderen, onder de naam Kunstencentrum Zwijndrecht.

Er wordt hard gewerkt om deze zomer alle kinderen welkom te kunnen heten tijdens de openingsweek. De openingsweek van het Kunstencentrum zal bol staan van de verschillende muzikale en artistieke activiteiten en luidt de start in van het zomerprogramma voor kinderen die niet op vakantie gaan. Want ook voor kinderen in gezinnen die met armoede te maken hebben, wordt het aanbod toegankelijk, dankzij samenwerking met onder andere het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Livalble-directeur Carmen Salomons

Carmen Salomons

Carmen Salomons, directeur van Livable: ‘Innovatie hoeft niet altijd veel geld te kosten. Wij investeren 3 procent van onze omzet in dit Kunstencentrum, de gemeente ondersteunt het initiatief met geld voor aanpassingen aan het gebouw. Door deze publiek private-samenwerking – en vooral heel enthousiaste gebruikers van het pand –

verzilveren we de mogelijkheid om Zwijndrechtse kinderen laagdrempelig in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. Aan projecten als deze dankt Livable zijn bestaansrecht en ik zie nog veel meer kansen voor de toekomst in Zwijndrecht.’

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.