Spring naar content
Livable faciliteert gemeente en politie voor training Ondermijning
Blog
19 mei 2022

Onthulling: Livable faciliteert gemeente en politie voor training Ondermijning bij 10-tal panden

Leegstaand vastgoed is voor criminelen zeer aantrekkelijk. In samenwerking met een opdrachtgever kunnen wij als leegstandbeheerder ondermijning tegengaan.

Ondermijning is geld verdienen op een oneerlijke manier. Dit brengt onveilige situaties met zich mee. Denk aan geld witwassen, fraude, faciliteren bendes of het dumpen van giftig drugsafval (wat kinderen dan vaak vinden). Daarnaast is het kweken van wietplanten een veel voorkomend probleem. Wietplantages zijn namelijk vaak onprofessioneel aangelegd. Dit brengt een verhoogde kans op brandgevaar of waterschade met zich mee. Je zou er maar naast wonen… Maar Livable draagt een steentje bij aan de pakkans!

Wat doet gemeente Vijfheerenlanden tegen ondermijning?

De gemeente wil samen met partners onzichtbare criminaliteit tegen gaan. Dit doen ze door criminaliteit zichtbaar te maken en consequent aan te pakken. Zo krijgen criminelen zo min mogelijk kans om onveilige situaties te creëren. Door bijeenkomsten te organiseren, voor bijvoorbeeld lokale boeren, wordt de criminaliteit in beeld gebracht. Criminelen hebben namelijk veel interesse in die grote loodsen of schuren van boerenbedrijven. Bij deze bijeenkomsten leren bewoners en ondernemers hoe ze illegale praktijken kunnen herkennen en hoe ze zich hier tegen kunnen verweren.

Boeken

Wat doet Livable tegen ondermijning?

Leegstaand vastgoed is voor criminelen zeer aantrekkelijk. In samenwerking met een opdrachtgever kunnen wij als leegstandbeheerder ondermijning tegengaan:

  • Leegstaand vastgoed door bewoners of ondernemers laten gebruiken.
  • Leegstaand vastgoed door camerabewaking met opvolging laten beveiligen.
  • Vrijstaande ruimtes in grote panden ter beschikking stellen aan veiligheidsdiensten voor trainingen.

Als je panden gaat sluiten loopt het vastgoed het risico om gekraakt te worden. Dit is niet de oplossing. Vooral in deze tijden met hoge woningnood. Er is dus altijd een oplossing om leegstaand vastgoed te beveiligen en daarmee ook de buurt een positieve stimulans te geven.

Training ondermijning op terrein van onze bewoners

Op dit moment van schrijven wordt er training gegeven aan medewerkers van de gemeente, politie en andere handhavingspartners in de achtertuin bij twee van onze bewoners. Dit betreft een woning op een afgelegen groot terrein. Er staat nu een flinke container op het terrein met daarin een nagebouwd drugslab. Ook de lege schuren op het terrein voldoen aan de ‘juiste’ werkomstandigheden voor criminelen. Dit is dus een ideale plek om een training tegen ondermijning te geven.

Ondermijning Escape room

Samen tegen criminaliteit

De bewoners van de betreffende locatie hebben meerdere verzoeken ontvangen van criminelen om mee te werken aan illegale praktijken. Gelukkig zijn onze bewoners zich bewust van de ernst van deze verzoeken. Zij zijn zeer stellig in het weigeren van onbekenden op het terrein. Het is erg prettig dat hun ‘achtertuin’ nu gebruikt kan worden voor het tegengaan van illegale praktijken.
Wij hebben ook een andere locatie in Nederland waar bewoning en dergelijke trainingen naast elkaar plaatsvinden. Neem contact met ons op bij interesse, bel naar: 010 – 845 06 86!