
Spanning woningmarkt blijft toenemen tot 2027
Waarom staan er 47.000 woningen leeg?
De huidige woningmarkt staat voor enorme uitdagingen, waaronder een groeiend leegstandsprobleem. In Nederland blijven 47 duizend woningen ongebruikt, wat weer enorme mogelijkheden biedt voor leegstandsbeheer en antikraakoplossingen. Deze 47 duizend woningen staan langer dan een jaar leeg en zijn beschikbaar voor bewoning. <Read that twice!
De spanning op de huidige woningmarkt zal toenemen
Het leegstandsprobleem wordt aangewakkerd door verschillende factoren:
- Minder bouwvergunningen betekent langere wachttijden en vertraagde opleveringen (van jaren) voor nieuwe woningen.
- Het elektriciteitsnet zit bomvol door de groeiende vraag en duurzame energieprojecten, wat nieuwe aansluitingen en upgrades tijdelijk onmogelijk maakt. Het is zelfs zo druk dat het elektriciteitsnet in veel gebieden al vol zit.
- Een tekort aan technisch personeel gooit ook roet in het eten van de woningmarkt. We hebben handige en slimme koppen nodig om nieuwe huizen te bouwen, maar ze zijn schaars.
- En dan is er nog het gebrek aan stikstofruimte. Er is een strikte limiet op de stikstofuitstoot bij bouwprojecten, en die ruimte is beperkt. Dat betekent dat veel projecten vastlopen, want ze kunnen die limiet niet overschrijden.
Het statistische woningtekort zal naar verwachting op het huidige niveau blijven tot minstens 2027.
Antikraak is de oplossing voor het woningmarkt probleem
In sommige regio’s is er veel leegstand. Soms staat vastgoed jaren leeg, in afwachting van onderzoeken of vergunningen. Ondertussen hadden Leon en zijn vriendin een van die panden uitstekend kunnen onderhouden, met hun voorliefde voor tuinieren. En Yara, Sarah en enkele medestudenten hadden hun studieperiode wel in de plaats van de opleiding kunnen volbrengen.
Sommige kandidaten zijn al geholpen met enkele maanden onderdak om een verhuizing te overbruggen of een scheiding te kunnen verwerken.
Alle gescreende antikraak kandidaten kiezen voor deze flexibele manier van wonen en hebben een terugval adres achter de hand. Kortom, als leegstandsbeheerder hebben wij zoveel leuke mensen in ons bestand staan, stuk voor stuk persoonlijk door ons gescreend. Mensen die graag op zichzelf willen wonen en op jouw vastgoed kunnen passen. Zodat het niet in verval raakt of gekraakt wordt.
Antikraak is een hybride manier van wonen
In een wereld waar we steeds meer delen, van auto’s en bakfietsen tot werkruimtes, past antikraak wonen perfect in dit plaatje. Stel je voor, je woont in een voormalig klooster en deelt de keuken met een handvol medebewoners. Het is een beetje zoals Marie Kondo’s filosofie van minimalistisch leven, waarbij je niet alles hoeft te bezitten. Dit concept wordt steeds populairder, antikraak wonen wordt nog trending!
Maatschappelijke rol voor vastgoedeigenaren
Gemeenten, woningcorporaties en particuliere vastgoedeigenaren kunnen een maatschappelijke rol spelen door hun leegstaand vastgoed beschikbaar te stellen voor tijdelijke bewoning, oftewel antikraak. Dit biedt een win-win-situatie: leegstand wordt voorkomen en er zijn geen kosten voor juridische procedures als gevolg van kraken.
Vrijblijvend advies over jouw leegstaand vastgoed
Ontdek hoe leegstandsbeheer en antikraakoplossingen kunnen helpen om jouw vastgoed nieuw leven in te blazen. Ons team staat klaar om vrijblijvend advies te bieden en op maat gemaakte oplossingen te leveren voor leegstaand vastgoed. Vastgoed verdient de aandacht en zorg die het nodig heeft. Laat ons je helpen! Bel ons via 010 – 845 06 86.