Spring naar content
Mariska: ‘Toen Livable deze ruimtes aanbood als antikraak werkruimte hebben we niet getwijfeld, dit was onze kans!’
Blog
18 maart 2022

Mariska: ‘Toen Livable deze ruimtes aanbood als antikraak werkruimte hebben we niet getwijfeld, dit was onze kans!’

Livable biedt kansen aan creatieve ondernemers in samenwerkingsverband. Drie creatieve dames vonden hun antikraak werkruimte in Leiden.

‘Aap uit je mouw’ … Alleen de naam van de onderneming die we vandaag bezoeken in de Lammenschansweg in Leiden maakt me al nieuwsgierig. Ik heb gehoord dat hier, in het voormalig dependance van het Stedelijk Gymnasium, een bijzondere, creatieve vijver is ontstaan. Tijd om eens even rond te kijken…

Bij binnenkomst in de voormalige school voel ik het al: Dit is een fijne sfeer, de lange gang met de binnentuin, de stekjes die met liefde geplant zijn bij het raam, het licht, de rust die niet gezapig is maar energie geeft, heerlijk! Ik vind het lokaal waar ‘Aap uit je mouw’ is gevestigd al snel, de ruimte is licht, de werkstukken en de cones garens geven het kleur, denk je daarbij de energie in van de drie creatieve dames die hier alle drie hun onderneming runnen en het plaatje is compleet.

Hergebruiken van betekenisvolle kledingstukken

Vandaag zoomen we in op ‘Aap uit je mouw’. Dit concept vormt de basis van de onderneming waarbij Mariska Ong een knuffel of een pop maakt uit betekenisvolle kledingstukken. Zo’n kledingstuk waar je dierbare herinneringen aan hebt, dat je eigenlijk niet weg wilt doen maar waarvan je je ook afvraagt wat je er nou eigenlijk nog mee moet. Vanaf nu weet je dat dus: Ga er mee naar Mariska, ga met haar in gesprek en zij maakt van dit kledingstuk een knuffel voor je kind, een lappenpop die kleding draagt dat van het textiel van dat kledingstuk gemaakt is, of iets geheel anders, al naar gelang de wensen. Op deze wijze houd je de herinnering die voor jou aan dit speciale stukje textiel is verbonden, levend. Elke keer als je er naar kijkt, tovert het een glimlach op je gezicht of denk je met dankbaarheid terug.

Aapje uit de mouw
Aap uit je mouw
Jaren ’50 bikini met betekenis

Het idee achter ‘Aap uit je mouw’ ontstond vanuit een minder positieve periode in het leven van Mariska; haar vader overleed na een jarenlang ziekbed, een half jaar nadat Mariska’s jongste dochter Jet geboren werd. Het was een hectische tijd, en op een dag kreeg Mariska van haar moeder te horen dat haar vaders kleding weggeven werd aan een goed doel. De vraag was of Mariska het ermee eens was en ondanks het feit dat het niet zo goed voelde stemde ze er toch mee in.

Een week later schoot opeens het idee door haar hoofd: ‘ik had een knuffel moeten maken voor Jet van papa’s lievelingsoverhemd!’ Dat idee is een eigen leven gaan leiden en inmiddels is ‘Aap uit je mouw’ een feit. Overigens zijn de knuffels niet altijd vervaardigd uit kledingstukken van overledenen, soms willen mensen gewoon hun eigen favoriete kledingstukken uit vervlogen tijden herbestemmen, zo maakte Mariska een poppensetje, gekleed in zwemkleding, waarbij de zwemkleding gemaakt is van een bikini en zwembroek uit de jaren ‘50. De badkleding speelde een rol bij de kennismaking tussen een dame en een heer die inmiddels hun gouden bruiloft gevierd hebben maar bij wie de bewuste popjes een prominente plaats in hun boekenkast hebben.

Nadere kennismaking

Mariska is een allround creatieveling, ze is zolang ze zich kan herinneren al bezig geweest met ‘maken’ in de breedste zin van het woord, van armbandjes weven tot haken, van schilderen tot ‘Aap uit je mouw’. Toch duurde het lang voordat ze er echt haar beroep van maakte, ze studeerde nl communicatiewetenschappen, en werkte tijdens haar stage  als pedagogisch medewerker in LUMC- ziekenhuis, wat ze tot dan zag als haar droombaan.

Creatieve vijver in antikraakruimte

Het bloed kroop waar het niet gaan kon en toen de kans kwam om met 2 andere creatievelingen een groot klaslokaal te huren op antikraakbasis greep ze die met beide handen aan. Antikraak zorgt ervoor dat de kosten relatief laag blijven bij maximaal ondernemersplezier, het mes snijdt aan twee kanten.

Uit het hoofd en in het lijf, mindfulness pur sang

Mariska: ‘Ik merk dat ik hier zó blij ben, elke keer dat ik hier ben kom ik echt uit m’n hoofd en in m’n lijf, heerlijk, bezig zijn met kleuren, vormen en structuren.’ Dat ook anderen dit ervaren blijkt wel uit de animo die er is voor de workshops die ze geeft; ‘iets lekkers erbij, muziekje op en met een aantal mensen lekker creatief bezig zijn. Dat creatief bezig zijn kan van alles zijn; er zijn workshops kralen weven, tassen maken, tuften, lampenkappen ‘spannen’, papierwerk, en nog veel meer. Er zijn zóveel leuke dingen om te doen!’ vertelt Mariska enthousiast. Je hoeft overigens niet creatief te zijn om deel te kunnen nemen aan een workshop, het proces staat centraal en je kunt werken naar een voorbeeld, voorkennis is niet nodig, alles wordt je hier geleerd.

Samenwerking met Marloes Nova en Eveline Castermans

Mariska werkt samen met Marloes en Eveline in dezelfde ruimte in de school aan de Lammenschansweg. Ze inspireren elkaar en geven samen de workshops. Het is echt een symbiose, maar hebben daarbij ook alle drie hun eigen onderneming. Marloes en Mariska  maken samen vloer- en wandkleden, maar ook pimpen zij oude meubels  en kussens met de techniek van het tuften. Dit doen zij onder de naam Werkplaats MM. Eveline is ontwerper van dessins van modestoffen en ontwerpt kleurrijke en prachtige patronen. Het mag duidelijk zijn dat deze dames met hun ondernemingen een prachtig en kleurrijk palet vormen waar ik nog graag een keer terugkom!