Spring naar content
Livable en Leystromen bundelen krachten in wijk Rijen-Zuid
Blog
17 maart 2020

Livable en Leystromen bundelen krachten in wijk Rijen-Zuid

Leystromen gaat aan de slag met wijkvernieuwing Rijen-Zuid. Livable voorziet tijdens de wijkvernieuwing alle leegstaande huizen van bewoners.

Leystromen en gemeente Gilze en Rijen gaan aan de slag met de wijkvernieuwing in Rijen-Zuid. Om Rijen-Zuid qua woningen, woonomgeving en sociaal-maatschappelijke aspecten ook naar de toekomst een aantrekkelijke plek te laten blijven om te wonen en te leven. Als partner zal Livable tijdens de wijkvernieuwing alle leegstaande huizen voorzien van tijdelijke bewoners.

Op naar een toekomstbestendige wijk

De komende jaren staan in het teken van het bouwen aan een toekomstbestendige wijk met een toegankelijker karakter, een centrale plek en met functionaliteiten van deze tijd. De woningen in de wijk voldoen daarna kwalitatief aan de eisen en wensen voor de toekomst. De woon- en leefomgeving zal waar mogelijk beter aansluiten bij de wensen en behoeften van bewoners. Op sociaal-maatschappelijke aspecten worden bewoners gestimuleerd om actief mee te doen om hun (collectieve) wensen te realiseren. Van de 160 woningen zal 30% van de bestaande woningen worden vervangen door nieuwbouw, 10% zal worden verkocht en de overige 60% zal een ingrijpende renovatie ondergaan. Ook worden er nieuwe woningen toegevoegd aan de wijk.

Roland Marx, bestuurder van Leystromen: ”Deze wijkvernieuwing is voor de één ingrijpender dan voor de ander. Maar gelukkig is het merendeel van de bewoners positief en zien ook zij kansen voor de toekomst. Het is een wijk met veel historie waar bewoners vaak al heel lang en met plezier wonen. Dat iedereen in de wijk moet kunnen blijven wonen, staat voor ons dan ook buiten kijf. Maar dan in woningen die beter passen bij de toekomst èn bij de woonwensen van bewoners. Dat betekent verbeteringen op terrein van duurzaamheid en binnenklimaat. Maar ook het toevoegen van andere woningtypologie of de mogelijkheid bieden om een woning te kopen. Want ook daar is concreet vraag naar geweest in de persoonlijke gesprekken die we voerden. We houden natuurlijk aandacht voor betaalbaarheid; dat blijft belangrijk.”

Bewoners op de eerste plaats

Bewoners en omwonenden worden bij de wijkvernieuwing van Rijen-Zuid, in de volksmond ook wel de militaire wijk genoemd, betrokken. Bastiaan Koetsveld, directeur van VKL, vertelt: “De huidige en tijdelijke bewoners worden goed geïnformeerd over wat zij kunnen verwachten. Zij vormen de belangrijkste schakel in dit project. Bij het plaatsen van bewoners kijken we dan ook goed naar de wensen en verwachtingen van belangstellenden. De huidige bewoners krijgen voorrang bij plaatsingen.”

Samenwerking Leystromen en Livable

Livable en Leystromen werken momenteel samen aan meerdere projecten. Een ander voorbeeld is het klooster Sancta Theresia waarin VKL het tijdelijke beheer van 10 woonruimtes op zich heeft genomen. “We kijken erg uit naar de samenwerking in Rijen! We zien dat de woningvraag toeneemt en zo kunnen we meer mensen een tijdelijke woning bieden”, aldus Bastiaan.

Wat zijn de voordelen van het wonen in Rijen-Zuid?

Deze wijk is ideaal voor starters of mensen die op zoek zijn naar een tijdelijke woning. Betrek je een woning via Livable? Dan blijft het aantal maanden/jaren dat je ingeschreven staat voor een huurwoning staan. Deze wijk heeft voldoende uitvalswegen en met een station in de buurt zit je zo in Tilburg en Breda. Conclusie: een leuke woning tegen een betaalbare prijs in een fijne buurt!

Wil je wonen in deze fijne buurt? Schijf je hier in.

Bron foto: Leystromen