Spring naar content
Livable_leegstandsbeheer_groenonderhoud
Blog
17 mei 2024

Leegstandsbeheer en groenonderhoud

Tijdelijke verhuur en antikraak woningen met tuin

Bij Livable begrijpen we hoe belangrijk het voor een vastgoedeigenaar is dat de buurt er mooi en verzorgd uitziet. Een goed onderhouden tuin draagt niet alleen bij aan een positieve uitstraling van de omgeving, maar zorgt ook voor tevreden buren en een fijne leefomgeving voor iedereen. Als leegstandsbeheerder is het zaak om de wijk leefbaar “Livable” te houden. Daarom willen we jullie als bewoners motiveren en helpen om de tuinen die bij jullie woningen horen in topconditie te houden. Hier zijn enkele tips en ideeën voor het groenonderhoud!

Leegstandsbeheer en groenonderhoud: waarom is een mooie tuin belangrijk?

 • Verhoogt de buurtwaardering: Een nette tuin draagt bij aan de uitstraling van de buurt. Dit zorgt ervoor dat iedereen zich prettiger voelt en trotser is op zijn woonomgeving.
 • Creëert een fijne leefomgeving: Een verzorgde tuin biedt een plek om te ontspannen, te genieten van de natuur en buitenactiviteiten te doen.
 • Versterkt de gemeenschap: Als iedereen zijn steentje bijdraagt aan een nette omgeving, ontstaat er een gevoel van gemeenschap en verantwoordelijkheid.

Livable_leegstandsbeheer_groenonderhoud_grasmaaien

Duurzaam tuinonderhoud

Is dit jouw eerste eigen woning of ruimte? Dan heb je waarschijnlijk nog geen uitgebreid assortiment met tuingereedschap. Wat kun je daar aan doen:

 1. Huur of leen gereedschap: Veel buurtcentra, gemeenten of gereedschapsbibliotheken bieden de mogelijkheid om tuingereedschap te huren of te lenen. Dit kan een kosteneffectieve oplossing zijn als je het gereedschap maar af en toe nodig hebt. In sommige wijken hebben onze bewoners samen een uitleenschuur geïnitieerd, zo kun je elkaar ook helpen en je leert meteen andere leuke mensen kennen!
 2. Gebruik alternatieve methoden: Als je geen specifiek tuingereedschap hebt, kun je creatief zijn met alternatieve methoden. Een oud keukenmes kan bijvoorbeeld dienen als een vervanging voor een kleine hark om onkruid te wieden, en gebruik een emmer om je planten water te geven.
 3. Koop basisgereedschap: Voor regelmatig tuinonderhoud is het handig om basisgereedschap aan te schaffen, zoals een handhark, een schepje en een gieter. Deze zijn vaak niet duur en kunnen lang meegaan als ze goed worden onderhouden. En denk ook aan de kringloopwinkel, daar kun je prima gereedschap halen.
 4. Overweeg tuinieren zonder gereedschap: Sommige tuiniers beoefenen methoden zoals mulchen, waarbij organisch materiaal wordt gebruikt om onkruidgroei te onderdrukken. Mulchen is een tuinbouwtechniek waarbij organisch materiaal, zoals stro, bladeren, grasresten of houtsnippers, op de bodem rondom planten wordt verspreid. Deze laag organisch materiaal fungeert als een beschermende deken voor de bodem en heeft verschillende voordelen. Dit kan een handige en milieuvriendelijke manier zijn om je tuin te onderhouden zonder veel gereedschap te gebruiken.

Hierbij enkele extra tips voor duurzaam tuinieren.
Wil je binnenkort voor het eerst op jezelf gaan wonen? Lees dan ook onze blogs over wat is antikraak wonen en 10 tips tegen eenzaamheid.

Tips voor een prachtige tuin

 1. Regelmatig maaien en snoeien: Houd het gras kort en snoei de struiken en bomen regelmatig. Dit zorgt voor een verzorgde uitstraling en voorkomt overwoekering.
 2. Onkruid verwijderen: Onkruid kan snel de overhand nemen en de tuin een rommelige uitstraling geven. Verwijder onkruid regelmatig om dit te voorkomen.
 3. Bloemen en planten kiezen: Kies voor planten en bloemen die passen bij het seizoen en de omstandigheden van je tuin. Dit zorgt voor kleur en levendigheid het hele jaar door.
 4. Mulchen en bemesten: Mulchen helpt om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Regelmatig bemesten zorgt ervoor dat je planten gezond en sterk blijven.

Groenonderhoud en buurtinitiatieven 

Heb je geen groene vingers? Geen zorgen! Hier zijn een paar eenvoudige ideeën om toch te starten:

 • Klein maar fijn: Begin met een paar potplanten of een kruidenbak. Dit is makkelijk te onderhouden en voegt direct kleur toe. En dit kan natuurlijk ook prima op je balkon of in de vensterbank!
 • Samen tuinieren: Werk samen met je buren om ideeën uit te wisselen en elkaar te helpen. Een gezamenlijke tuindag kan niet alleen nuttig, maar ook leuk en sociaal zijn. In sommige gevallen deel je al een tuin of een schoolplein met mede- of antikraakbewoners. Dan is het helemaal belangrijk en vooral gezellig om gezamenlijk in de tuin te werken. Op sommige Livable locaties is er op het schoolplein ook een moestuin en kas gemaakt. Daar kun je samen  van eten of soms met de hele buurt. Als je daar ook interesse in hebt, neem dan contact met ons op! 
 • Vraag om advies: Twijfel je over welke planten het beste zijn voor jouw tuin? Vraag om advies aan buren, zo kom je op een leuke manier met elkaar in contact! 

Livable_leegstandsbeheer_groenonderhoud_kas   Livable_leegstandsbeheer_groenonderhoud_groentekweken  Livable_leegstandsbeheer_groenonderhoud_schoolplein

Samen maken we de buurt Livable

We waarderen jullie inzet om de tuinen netjes te houden en buurtinitiatieven enorm. Als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we samen een prachtige en uitnodigende buurt creëren waar iedereen van kan genieten. Heb je vragen of ideeën? Neem gerust contact met ons op. Laten we er samen iets moois van maken!