Spring naar content
Jolanda Scherpenzeel werkt in antikraak werkruimte in vrijheid in ‘De oude Minkema’ in Woerden.
Review
13 augustus 2021

Jolanda Scherpenzeel werkt in antikraak werkruimte in ‘De oude Minkema’ in Woerden.

Jolanda: ‘Hier zijn is een vrije keus, niet alleen financieel, maar écht. Dit is wat ik wil, dit past bij mij. Hier voel ik de ruimte voor zowel kunst als therapie, dat is wat dit gebouw me brengt’. Jolanda Scherpenzeel werkt in een antikraak werkruimte in ‘De oude Minkema’ in Woerden.

Mazzel aan leegstandsbeheerder Livable

Jolanda zit er momenteel gelukkig bij, haar bedrijf Noviabegeleiding loopt goed, ze heeft 2 ruimtes tot haar beschikking in een mooi oud schoolpand, ze kan zich hier creatief uiten en dat laatste heeft zelfs geleid tot de publicatie van haar boek: “Zwartfluwelen vleugels’.
Maar zo’n feest is het niet altijd geweest, in 2017 deed Jolanda haar toenmalige bedrijf over aan haar collega, een gezond bedrijf, ook in kindertherapie, in een mooi kantoor in een verzamelgebouw. Het kantoor was prachtig, wit, heel rustig en alles was er, tot aan een sportschool toe. Maar ruimte voor expressie was er niet. ‘Ik werkte met kinderen, maar ik voelde me altijd opgelaten om hen daar te ontvangen. Ik herkende wat zij voelden, een gebrek aan vrijheid. Ik wist dat ik wat anders wilde maar hoe dat nu precies moest, daar was ik nog helemaal niet uit.’

Zoektocht naar de juiste antikraak ruimte

Na het overdragen van het bedrijf begon de zoektocht, ze wist dat er ruimtes vrij waren in dit gebouw, maar ja, kun je hier therapie geven? Het is niet zo’n fancy gebouw om je cliënten en hun ouders te ontvangen, maar… het geeft wel ruimte om te ontdekken, om te verstoppen, om te zoeken, om te klimmen en om te spelen.

Noviabegeleiding

Noviabegeleiding

‘Ik begeleid kinderen met autisme en hoogbegaafde kinderen, daarbij geef ik ook de ouders begeleiding en ik geef opleidingen aan professionals om hen te leren om te gaan met deze bijzondere groep kinderen. Een belangrijk onderdeel van mijn therapie is spelen en creëren, om zo ontspannen samen te werken met de kinderen. In dit pand kun je heerlijk ontdekken, er zijn lange gangen, donkere ruimtes die ontdekt worden met behulp van een zaklamp, lange statige trappen en zelfs een heel bijzonder glas-in-lood plafond. Buiten is de originele brandtrap, als we met elkaar zijn mogen we één keer helemaal naar boven en kunnen we op het dak kijken, superspannend natuurlijk voor de kinderen. Doordat je samen op ontdekkingsreis bent geweest, is de vertrouwensband er eigenlijk al en loopt de therapie veel beter.

De ruimte riep me: ‘kom schilderen, kom maken, kom schrijven’.

Gelukkige bewoonster

Ik was op zoek naar een ruimte waar ik mijn bedrijf op mijn manier vorm kon geven maar ook naar een plek waar ruimte is voor mijn creatieve inslag. Er zat onbewust een diep verlangen in mij om al die creatieve ideeën los te laten, ik wilde dat uiten, maar hoe en waar?

Ik wist dat hier ruimtes vrij waren en direct al bij het eerste bezoek voelde het goed. In deze ruimte voelde ik me vrij om te gaan schilderen, te gaan maken en te gaan schrijven… Er was ruimte! Om te werken, om werken te laten drogen, te laten liggen, op te hangen, geweldig!

Dit pand is heel belangrijk geweest in mijn ontwikkeling, ik voelde een drang om me creatief te uiten, het moest er gewoon uit. Uiteindelijk heb ik hier van Livable twee ruimtes gehuurd, de verhuizing was binnen een dag klaar. Ik had zo veel beelden in mijn hoofd die ik wilde maken! Ik begon en binnen 20 minuten had ik het werk dat al maanden in mijn hoofd zat, af. De vier weken daarna heb ik bijna alle beeldende werken gemaakt voor het boek Zwartfluwelen vleugels. Het boek begon steeds meer vorm te krijgen.

Zwartfluwelen vleugels

Dit is de naam van het boek dat mijn ontmoetingen met Zwart beschrijft. Een persoonlijk proces over groei vanuit rouw, zingevingsvragen en donkere gedachten. Ik schreef gedichten en dagboekteksten. Daar kwamen steeds meer beeldende werken en foto’s bij. Dit bleek achteraf de leidraad van mijn proces. Ik heb de werken gebundeld tot een ambachtelijk vormgegeven boek. Ik heb het boek uitgebracht en als mensen het boek kopen ontvangen ze er ook een zwart bijpassend notitieboek bij, als aanmoediging om hun eigen proces op te schrijven, er over te tekenen of weer te geven in gedichten.

Fijne vibe in dit antikraak gebouw in Woerden

‘Wat ook rustgevend is hier: er heerst hier een fijne vibe, op de begane grond zijn de werkplekken, er zit een kunstenaarsstichting, een zangcoach, een instrumentenbouwer en iemand die verantwoord speelgoed maakt van hout.
Op de eerste etage wonen studenten, er zitten er een aantal bij die zich bezighouden met muziek, ik mag met regelmaat genieten van de klassieke muziek die zij maken. Dat veel mensen een creatieve inslag hebben zorgt voor saamhorigheid en dat is belangrijk. Er is een appgroep waardoor lijnen kort zijn, de sfeer is gemoedelijk. Er is hier niets spic-en-span, dat zie je wel, maar de sfeer en de ruimte van dit mooie gebouw zijn onbetaalbaar!’