Spring naar content
Livable_antikraak_ondernemen_Janneke_van_Bokkem_graffiti
Blog, Nieuws
27 mei 2024

Graffiti spuiten in een antikraakpand? Ja, maar net even anders

Janneke’s unieke atelier in een antikraakpand via Livable: waar graffiti en ondernemerschap samenkomen!

Janneke van Bokkem maakt al jaren gebruik van 2 antikraak ruimtes in een monumentaal schoolgebouw in Woerden, een antikraakpand. In de ene ruimte is ze een bedrijf gestart. Deze producten worden in meer dan 20 landen verkocht. En in de andere ruimte kan ze naar hartelust met grafitti spuiten en verf op haar doeken gooien. Een top atelier dus! Antikraak ondernemen heeft Janneke een business & een carrière als creatief ondernemer opgeleverd.

Wat heeft je geïnspireerd om te doen wat je nu doet?

Vanuit een eigen verlangen wilde ik meer kleur gebruiken. Vanuit mijn babyartikelen bedrijf, Bezisa, wilde ik graag herkenbaarheid neerzetten en natuurlijke materialen gebruiken om rust uit te stralen. Maar zelf kreeg ik de behoefte om met meer kleuren te gaan werken. En toen zag ik op instagram een filmpje van een vrouw die echt een aanloop nam met een pot verf en dat tegen het doek kwakte en toen dacht ik dat wil ik ook! Toen heb ik een tweede kleinere antikraakruimte bij Livable in gebruik genomen. Lachend, ik noem het “mijn spuithok”, daar spuit ik al mijn schilderijen en kan ik gooien met verf en dat is heerlijk om te doen!
En hier ben ik nu ruim 1 jaar geleden mee gestart, ik kreeg toen een opdracht van iemand die dicht bij me staat. Die zei “ik vind alles mooi wat je doet”, alsjeblieft maak iets groots voor mij. Ik heb een gigantisch drieluik gemaakt. Toen ik daar mee bezig was, werd ik ontzettend blij en emotioneel omdat ik wist dat ik dit al jaren wilde. Dat was dus echt mijn startpunt.

Ik heb geen creatieve opleiding, ik was ook totaal niet creatief als kind. Vooral bezig met sporten. Toen ik kinderen kreeg ben ik heel veel zelf gaan maken, omdat alles wat ik mooi vind niet te betalen was. Via blogs heb ik mezelf leren naaien en haken. Steeds stapje voor stapje zelf spullen gaan maken, kraaltjes en stof gekocht en dat is uitgelopen tot mijn eigen bedrijf. Ik ben echt een autodidact, veel podcasts geluisterd en online alles opgezocht. De kracht ligt in het doen en proberen. Als het je passie is voelt het ook niet als werken.

Kun je een moment beschrijven waarop je een grote uitdaging hebt overwonnen en hoe dit je heeft gevormd?

Met mijn bedrijf Bezisa stond ik op een tweesprong. Of we gaan uitbreiden en meer omzet draaien of we stoppen ermee. Toen ben ik naar België gegaan en heb ik winkels bezocht en spullen laten zien. Wat bleek, alle winkels waren ontzettend enthousiast dus toen had ik het voor het uitkiezen. Dat is voor mij echt een les geweest. Gooi jezelf altijd in het diepe en ga het oncomfortabele aan, zie waar het je brengt. Je kan natuurlijk falen maar ik heb liever als ik later oud ben dat ik kan denken “ik heb het wel geprobeerd”. En dat heb ik ook meegenomen in mijn kunst. Ik wilde meer kunst en grotere stukken gaan maken, en dat ben ik ook gaan doen. Nadat ik mijn eerste kunstwerk had gemaakt, heb ik een datum voor een 1e open studio in mijn antikraak werkruimtes gepland. 
En toen moest het gas er op, want die werken moest ik nog maken! Ik ben gaan creëren en dat was heerlijk, binnen een paar maanden had ik een grote collectie en de open studio in Woerden was een groot succes. Ook dat was voor mij een besef moment, als ik van een idee niet een beetje zenuwachtig wordt, is het niet goed of groot genoeg. Dus ik voel altijd “vind ik dit eng en wordt ik er zenuwachtig van?”, dan weet ik dat ik het moet doen.

Livable_antikraak_ondernemen_Janneke_van_Bokkem Livable_antikraak_ondernemen_Janneke_van_Bokkem Livable_antikraak_ondernemen_Janneke_van_Bokkem

Hoe zou je je eigen kunststijl omschrijven?

Ik maak kunst vanuit gevoel. Mijn inspiratie haal ik van internet, ik ben gek op kleuren en ik vind heel veel mooi. Sommige dingen kan ik afzichtelijk vinden en dan nog kijk ik “hoe is dit gemaakt”. Soms krijg ik een ingeving, over de kleuren die ik wil mixen. Dan maakt het materiaal me niet zoveel uit als de kleuren maar mooi zijn. Ik vraag ook verf left-overs aan mensen uit de buurt, lekker duurzaam en zo krijg je soms unieke kleuren. En anders ga ik die specifieke kleur kopen waar ik naar op zoek ben. Ik ben begonnen met abstracte kunst. Portretten maakte ik vroeger ook maar die verkocht ik nooit, die hield ik voor mijzelf. Nu ben ik er wel klaar voor om portretten te gaan maken in opdracht.

Wat zijn enkele van de belangrijkste lessen die je hebt geleerd tijdens je ondernemer & artistieke carrière tot nu toe? 

  • Niet bang zijn voor het oncomfortabele want daar ligt echt je groei. 
  • Wat ik ook op praktisch gebied heb geleerd is dat alles wat je creëert ook weer te herleiden moet zijn tot jou. Ik heb meegemaakt dat mijn werk opgepikt werd door een bekende site. Toen werd er gevraagd “van wie is dat werk” en toen werd mijn naam nergens genoemd. Toen besloot ik dat mijn naam echt overal onder moet staan.
  • Trots zijn op je hebt gemaakt. Goed is ook goed genoeg. Je moet tot een eindproduct komen. Het hoeft niet altijd een 10 te zijn, als iets in mijn ogen een 8 of 9 is vind ik het nu soms ook goed. 
  • Durven falen.

Welke trends in de kunstwereld zie je momenteel opkomen? 

Dat is AI, ik weet nog niet zo goed hoe ik daar in sta. Ik heb het even kort geprobeerd. Het kan creativiteit een verdieping geven, maar het gaat ook voorbij aan de lol die je hebt in het creëren. Het maakt mij gelukkig als ik een leuk idee heb en dat kan uitwerken in een kunstwerk. Als ik mijn idee in een prompt kan omschrijven en ik heb 3 minuten later een afbeelding, dan mis je dus volledig het creatieve proces en de uren ontspanning die je haalt uit het maken van kunst.
De sky is the limit, het ondernemen en creëren kan wel verbeterd worden door AI.
Maar ik overhaast liever niks en met kunst moet je dat ook vooral niet doen. Ik wil gewoon m’n hersenen en handen gebruiken.

Wat heb je als ondernemer bereikt waar je echt trots op bent? 

Dat was toen ik naar internationale beurzen ging voor Bezisa. Eerst sloot ik mij af voor de buitenwereld om negativiteit en copycats buiten te houden. Ik ontvolgde ondernemers en kunstenaars om er niet door beïnvloed te worden. Mijn netwerk is dus vrij beperkt en mijn kennis van andere werken ook. Maar op de beurs raakte ik in gesprek met iemand die mijn werk mooi vond. Later ben ik ook een samenwerking met haar aangegaan. Zij stond hoog aangeschreven in de babyartikelen branche. Dat was echt een mooi moment.

En met mijn kunst, bij de open studio in Woerden, waren de reacties van mensen echt zo lief. Daar kijk ik heel trots op terug.

Welke adviezen zou je geven aan startende ondernemers?

Bel mij! 🙂 Ik ben heel erg van het delen, in sommige branches houd iedereen alles voor zichzelf. Maar zoek echt mensen op die dezelfde interesse en energie hebben en die willen delen en samen groeien. Er is zoveel te vinden, zoek op internet en praat met mensen of een coach.

Wat is het meest opwindende project (als ondernemer of kunstenaar) waaraan je hebt gewerkt en waarom?

Dat is nu iets waar ik nog iets mee bezig ben. Een plan waarin alles samenkomt, het ondernemen, sport, mijn kunst en mensen meenemen in hun persoonlijke ontwikkeling en traumaverwerking. Ik geloof dat dat uiteindelijk is waarvoor ik hier op de wereld ben. Ik ben met try-outs bezig, dus houd vooral mijn Instagram in de gaten. En het voelt spannend, dus ik weet dat ik op de goede weg ben. To be continued….

Wat zijn jouw grootste dromen en doelen als kunstenaar?

Door middel van mijn kunst te vertragen in deze belachelijk snelle wereld. Ik wil inspirerende en motiverende kunst gaan maken, provocerend, mensen uitnodigen om eerlijk naar zichzelf te kijken, waar hun uitdagingen in liggen. Kunst met een boodschap voor anderen maken. Met die gedachte zou ik later graag in grote internationale galeries mijn kunst hebben hangen, waardoor je ook weer veel mensen leert kennen.

Janneke_van_Bokkem_bezisa antikraak_werkruimte-woerden Janneke_van_Bokkem_kunst_logo

Wat maakt antikraak ondernemen zo aantrekkelijk voor jou? Welke voordelen heeft een antikraak werkruimte?

Toen ik op zoek was naar een mooie ruimte kwam ik vooral terecht bij panden met een postvakje, wat niet helpt als er steeds honderden kralen of stoffen bij je geleverd worden. Ik had echt de ruimte nodig. Daarbij zat er ook vaak een huurcontract van 3-5 jaar aan verbonden. Maar als startend ondernemer weet je nog niet of je er zo lang kan zitten, of je onderneming daar wel goed genoeg voor is. En je weet op voorhand niet of het pand dan nog wel groot genoeg is. Ik startte hier eerst in 2 kleine ruimtes. Toen die opgeknapt waren, zal je net zien, er kwam een hele grote ruimte vrij. Die heb ik toen meteen genomen. En daarna had ik de mogelijkheid om nog een kleine ruimte extra te nemen waar ik mijn kunst in kan spuiten. Antikraak ondernemen is dus super flexibel. Het lijkt misschien eng. Maar ik vind het heel rustgevend, die 28 dagen opzegtermijn biedt veel vrijheid. Het pand is ook zo karakteristiek, het is iedere keer een feestje, mensen die hier komen zijn ook enthousiast. Inmiddels zit ik hier al 4,5 jaar. Het is heel aantrekkelijk, dicht bij huis, ik kan alles makkelijk naar binnen rijden. Beter wordt het dus niet.

Als jij andere creatievelingen die overwegen om antikraak te gaan ondernemen bij Livable tips mag geven, wat zou je ze vertellen? 

Het samenwerken met Livable is heel fijn, makkelijk en vrij. Geen ingewikkelde contracten, heel laagdrempelig en simpel. Soms worden ruimtes ook gedeeld, dan kom je samen met andere ondernemers en kunstenaars, ideaal als je wil groeien. Aanhaken bij anderen is heel fijn. Een sfeervolle oude ruimte leeft ook echt en je kan jouw antikraak werkruimte opknappen zoals je wil. En wil je de werkruimte je het niet meer, dan ben je er ook zo weer uit. Ik zou Livable anderen zeker aanraden!

Waar kan ik antikraak ondernemen?

Dat varieert van een klaslokaal, een kantoorruimte, een brugwachtershuisje of een kinderdagverblijf. Wij bieden veel ondernemers en kunstenaars een creatieve werkplek! Lees bijvoorbeeld ook de blog van de broers Zerrou over de transformatie van een ruimte in een schoolgebouw. Voor antikraak wonen of werken kun je bij ons terecht in heel Nederland. Zoek jij een antikraak-ruimte in de omgeving van Rotterdam, Breda, Eindhoven, Den Haag, Leiden, Utrecht of Tilburg? Schrijf je dan in op onze website, dat is gratis!

Heb je nog meer vragen over antikraak wonen? Kijk ook op onze pagina met veelgestelde vragen of bel naar 010-8450686.