Spring naar content
Livable-sociaal- ondernemerschap-project-Thureborgh
Blog, Project, Review, Social return
28 juni 2024

De kracht van sociaal ondernemerschap

Thureborgh aan de Mauritsweg in Dordrecht. Een project om trots op te zijn! Pal naast het station beheren wij al 10 jaar een oud verzorgingshuis, Thureborgh. Hier wonen in totaal 160 mensen in 144 woonunits, huisvesten we tevens 15 (maatschappelijke) ondernemingen en werken we in opdracht van de gemeente samen met de GGD om 8 jongeren met begeleiding te huisvesten. Zo kunnen we samen een bijdrage leveren aan de maatschappelijke opgave door speciale doelgroepen te plaatsen in tijdelijke woningen. Wij beschikken over de nodige expertise en kunnen organisaties ontzorgen door sociaal ondernemerschap.

Hoe Thureborgh in Dordrecht de vastgoedmarkt hervormt

De gebruikers in het pand worden gescreend op hun sociale motivatie. Het zijn vaak jonge studenten of ondernemers die graag iets doen voor de maatschappij. In de praktijk is dat vaak in de directe omgeving. De maatschappelijke meerwaarde wordt op 3 manieren gerealiseerd:
– sociaal initiatief door de bewoners en ondernemers zelf
– de functie van het pand aan laten sluiten op behoeften uit de buurt
– door het beheer en toezicht op het pand wordt verpaupering van de buurt tegengegaan
– er wordt een directe lijn onderhouden met gemeentelijk toezicht (denk aan de wijkagent, stadswachten en buurtregisseurs) om de veiligheid te waarborgen

Thureborgh is een levendige en bruisende plek voor studenten en ondernemers in Dordrecht. Laten we eens de schijnwerpers richten op de drie verschillende doelgroepen onder onze bewoners.

Studentenwelzijn 2.0: innovatieve studentenhuisvesting bij Thureborgh in Dordrecht

Op de Thureborgh campus creëren we een levendige en bruisende gemeenschap voor studenten van alle achtergronden en studierichtingen. Onze studenten, in de leeftijd tussen 18 en 30 jaar, komen uit verschillende steden zoals Rotterdam, Leiden, Utrecht, Den Haag en natuurlijk Dordrecht. Ze waarderen de ideale ligging van ons pand, slechts op steenworp afstand van het Centraal Station Dordrecht.

Onze bewoners vinden via Livable niet alleen een comfortabele woonruimte, maar ook een levendige gemeenschap waar ze kunnen groeien, leren en nieuwe vriendschappen kunnen sluiten.

Er is oog voor het welzijn van de bewoners. De sociale antenne van Livable is erg ontwikkeld met betrekking tot mogelijke problemen die jonge mensen kunnen hebben. We letten op signalen zoals huurachterstand, een volle brievenbus en isolement. We maken het bespreekbaar en zonodig wordt het sociaal wijkteam ingeschakeld. Livable heeft ervaring in het onderhouden van een netwerk dat daarop kan inspringen.

Onze samenwerking met de GGD

We werken nauw samen met de GGD op verzoek van de gemeente Dordrecht om 8 jongeren met begeleiding  een veilige en ondersteunende thuisbasis te bieden. De verwijzer zorgt hierbij voor de psychosociale begeleiding. Deze samenwerking illustreert onze toewijding aan het bevorderen van inclusie en het ondersteunen van de lokale gemeenschap in al haar diversiteit.

Niet alle jongeren timmeren succesvol aan hun toekomst. Sommigen zijn op achterstand geraakt en hebben steun en begeleiding nodig. Op Thureborgh krijgt deze groep de kans om hun doel te bereiken.

Wonen, werken en persoonlijke begeleiding vormen hierin de basis. De aandachtspunten zijn: afspraakbestendigheid, gedrag en verantwoordelijkheidsgevoel. Wij zijn geen hulpverleners maar door onze betrokkenheid vormt Livable hierin een onmisbare schakel. Wij beschikken over de kennis en expertise om samen met de begeleidende partijen tot maximaal effect te kunnen komen. Het resultaat laat zien dat deze aanpak werkt. De samenwerking met de GGD is bijzonder succesvol.

Sociaal ondernemerschap is ook: innovatie en groei stimuleren voor andere ondernemers 

We geloven in het stimuleren van innovatie en ondernemerschap door start-ups een vliegende start te bieden. We begrijpen dat flexibiliteit cruciaal is voor beginnende ondernemers, daarom bieden we betaalbare en flexibele werkruimtes aan waar ze snel kunnen opstarten zonder zich vast te leggen aan langdurige contracten. Thureborgh is een inspirerende omgeving waar creativiteit en samenwerking wordt aangemoedigd. Of het nu gaat om een coaching-start-up, een creatief kunstenaar of een maatschappelijk bedrijf voor inburgeringslessen, bij ons vinden ze de ideale omgeving om te groeien en te bloeien.

Lilian_reviews_livable Livable-sociaal- ondernemerschap-project-Thureborgh Uniek: coaching en weerbaarheid met honden in Thureborgh

Taalschool Het Werkwoord

Wendy spraken we op haar kantoor in Thureborgh. De Taalschool heeft meerdere ruimtes in Thureborgh in gebruik. Taalschool Het Werkwoord biedt vele soorten trainingen aan. In Dordrecht worden veel inburgeringstrajecten aangeboden met daarbij behorende taallessen. Wij mochten daar ook een keer bij aanschuiven om te kijken hoe dat in zijn werk gaat. Wij zagen dat de docente Nadia de groep rustig en duidelijk les gaf. Met veel voorbeelden uit het dagelijks leven. Wendy: “Bij Het WerkWoord vinden we dat iedereen even waardevol is en dus ook gelijke kansen verdient. Die overtuiging brengen we in de praktijk door het geven van taallessen”.

Kwispelkrachtig

Kwispelkrachtig biedt coaching en weerbaarheidstrainingen met honden op maat, zowel individueel als in groepsverband. Kwispelkrachtig vindt Thureborgh een heerlijke locatie. “De dynamiek van het gebouw is zo fijn, er is nooit gedoe, het voelt hier als thuis. Deze plek is ook voor de cliënten heel fijn. Het is goed als zij naar buiten gaan in hun dagelijkse routine. Hier kun je ook alles “parkeren” en dan blijft thuis ook echt thuis. Ook vastgoedbeheerder Henk is prettig in omgang, kortom dit is een ontzettend fijne locatie. Wij hopen hier nog lang gebruik van te kunnen maken en hopen dit mooie werk voort te zetten op onze huidige locaties (Drechtsteden, Gorinchem en Breda) maar ook op toekomstige locaties.

Connect To Grow

Arricson is een startend ondernemer die zijn intrek heeft genomen in het complex De Patio op de Markettenweg, de achterzijde van Thureborgh. Voor de herfst van 2024 wil hij operationeel zijn en hij is bezig met de inrichting van zijn mooie grote werkruimte.
Na 10 jaar werkzaam geweest te zijn in de jeugdhulpverlening heeft hij alle pijnpunten wel voorbij zien komen. Nu wil Arricson voor zichzelf beginnen als contractpartner van de GGD, het COA en Nidos Jeugdbescherming. Met zijn start-up Connect To Grow kan hij individuele begeleiding en dagbesteding voor groepen aanbieden. Zo krijgen kwetsbare jongeren in de omgeving van Dordrecht, die te kampen hebben met uitzichtloosheid, de begeleiding die ze nodig hebben.

Ontmoet Henk, onze vastgoedbeheerder en bewonersconsulent bij ThureborghLivable-Thureborgh-Henk

Henk, onze vastgoedbeheerder, vormt samen met enkele vrijwilligers het vaste aanspreekpunt voor de bewoners en ondernemers in Thureborgh. Hij heeft veel kennis van management en organisatie van woon- en werkprojecten. Er is dus een schat aan ervaring waaruit geput kan worden en ook als er iets praktisch opgelost moet worden is Henk de man die het regelt. Een praatje, een lekkage verhelpen, bemiddelen tussen buren of de bewoners via de GGD begeleiden. Onder Henk zijn leiderschap is Thureborgh uitgegroeid tot een bruisende gemeenschap van bewoners en ondernemers. “Thureborgh voelt als een bedrijf en woongemeenschap op zich!”

Maak kennis met Roderik en Taco, de eigenaren van het vastgoed

De visie van Roderik en Taco, de eigenaren van Nieuw Thureborgh BV, is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van onze bloeiende gemeenschap. “We hebben Thureborgh jaren geleden gekocht van Livable. Tijdens de overname is Livable aangebleven als beheerder van Thureborgh. Het huidige gebouw willen we aanvullen met extra woonlagen” vertelt Taco enthousiast. “Er komen ongeveer 450 huurappartementen van 25 tot 40 vierkante meter voor jongeren en studenten. Dat is fantastisch nieuws voor jonge mensen die nu geen kans maken op de woningmarkt.”

Wat vind je het fijnst aan de samenwerking met Livable?

“Bij Livable is iedereen direct bereikbaar, laagdrempelig en gelijkgestemd. Er is niet alleen oog voor het zakelijke aspect van zo’n groot project, wat voor ons als eigenaar belangrijk is, maar er wordt ook goed meegedacht over de beste oplossingen,” aldus Taco.

Hoe worden de doelen van Nieuw Thureborgh BV gehaald door de samenwerking met Livable?

“Zoals bij elk groot project, kwamen we als vastgoedeigenaar snel voor allerlei uitdagingen te staan. Het bestemmingsplan is gewijzigd en door gestegen bouwkosten en hoge rente liet de start nog even op zich wachten. Door deze ontwikkelingen worden de appartementen nu in fases gebouwd en er wordt naar verwachting in 2025 gestart met de bouw.”

“Door de goede monitoring van het vastgoed en de bewoners, staan ruimtes zo kort mogelijk leeg. Livable zorgt ervoor dat we precies weten welke zaken onderhoud vergen of gemoderniseerd moeten worden. Dankzij de samenwerking met Livable blijft ons vastgoed dynamisch en een goed onderhouden omgeving voor de tijdelijke huurders.” 

Overweeg jij ook om je vastgoed te laten beheren? Neem dan contact met ons op en ontdek hoe we samen jouw pand optimaal kunnen benutten!