Spring naar content
Ties Somers
Blog
02 november 2022

Bijzondere samenwerking Gemeente Leiden

Ties Somers, jullie kennen hem waarschijnlijk niet want je hoort hem niet aan de telefoon, hij komt niet bij je op bezoek en toch is ie voor ons een onmisbare collega. Hoog tijd om Ties aan jullie voor te stellen.

Ties Somers, jullie kennen hem waarschijnlijk niet want je hoort hem niet aan de telefoon, hij komt niet bij je op bezoek en toch is ie voor ons een onmisbare collega. Hoog tijd om Ties aan jullie voor te stellen.

Bijzondere samenwerking Gemeente Leiden en Livable

Livable (voorheen VoorkomLeegstand) en Gemeente Leiden zijn een bijzondere samenwerking aangegaan ten aanzien van de opvang van vluchtelingen en statushouders. Dit realiseren beide partijen in combinatie met Vluchtelingenwerk Nederland. Naast het feit dat hier opvang geboden wordt aan vluchtelingen en statushouders is er ook plaats voor de huisvesting van ondernemers.

Deze samenwerking is uniek in Nederland en Livable is dan ook trots om mee te werken aan dit project. Het project biedt nu al opvang aan 11 Oekraïense gezinnen, in de vestiging aan de Lammenschansweg in Leiden. Per november 2022 zullen ook 208 Oekraïense vluchtelingen onderdak vinden in Leiden en wel op de locatie Stationsplein 107. Het voormalige gemeentekantoor aan het Stationsplein zal ook onderdak bieden aan 35 statushouders, aan 4 ondernemingen en aan Vluchtelingenwerk Nederland. Een mooie integratie dus waarbij verschillende disciplines samenwerken. Ties werkt als facilitair beheerder van deze panden voor Livable.

De grote verbouwing

Ik ontmoet Ties in het voormalig stadskantoor van Leiden, het indrukwekkende pand aan het Stationsplein 107, met uitzicht op het centraal station Leiden.

Als ik via het souterrain binnenkom, hoor en ruik ik het al: ‘Hier wordt gewerkt’. Ik hoor dat er getimmerd en geboord wordt, ik ruik beton en stof. Op de begane grond is het een stuk rustiger, hier vinden we al ruimtes die onderdak bieden aan ondernemers en ook Ties heeft hier een kantoor, ik schuif aan met een bak koffie en luister graag…

Ties in leiden
Ties aan het werk in Leiden
”Het graag zorgen voor een ander komt me nu mooi van pas’

Ties is een vrolijk ogende jongeman, een verzorgd type om te zien, en hij verzorgt ook zelf graag, vertrouwt hij me toe. En dat stukje zorgen voor een ander komt hem nu mooi van pas.

Ties is facilitair beheerder in dienst van Livable. Hij is het eerste aanspreekpunt voor facilitaire zaken, technische zaken en voor overlastmeldingen voor de beide panden in dit project.

‘Alle technische en facilitaire onvolkomenheden en storingen worden bij mij gemeld. Mijn taak is om voor deze zaken een oplossing te zoeken. Soms kan ik dingen zelf oplossen, soms moet ik een deskundige hiervoor raadplegen maar het doel is om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen in beide vestigingen. Daarnaast ben ik degene die de Oekraïense gezinnen en de statushouders in huist in hun nieuwe woonomgeving, waarover in een later blog meer.’

Drie onderwijslokalen ingericht voor en door Vluchtelingenwerk

‘Nu ben ik voornamelijk nog aanspreekpunt voor technische en facilitaire zaken voor ondernemers en vluchtelingen, maar binnenkort zal ik ook aanspreekpunt zijn voor de 35 statushouders die hier een plekje zullen vinden.

Op dit moment zitten we nog in de hectiek van de verbouwing maar dit is wel de laatste fase. Vanaf oktober heeft het pand, waarin Vluchtelingenwerk nu 1 lokaal heeft, 2 klaslokalen tot haar beschikking hebben. Nadat de hele verbouwing is afgerond en het pand is ingericht zal Vluchtelingenwerk hier zelfs 3 lokalen krijgen, waardoor er voldoende ruimte is om inburgeringscursussen te geven aan asielzoekers en statushouders’.

Op dat moment zal het werk van Ties ook een andere dimensie krijgen; hij blijft aanspreekpunt voor technisch en facilitair beheer maar hij zal ook als vraagbaak fungeren voor de bewoners. ‘Als er vragen zijn op het gebied van werk, geld of scholing kan ik hen de weg wijzen naar de juiste instanties en personen, die soms zelfs in hetzelfde gebouw gevestigd zijn zoals de coördinator Noodopvang Oekraïne. Op deze wijze vallen de verschillende radertjes mooi in elkaar.’

Achtergrond van Ties

Ties is 25 jaar, woont in Leidschendam en is vader van een 4- jarige zoon. Zijn studie in de richting Vastgoed en Makelaardij komt hem in dit werk goed van pas, evenals zijn ervaring met mensen in het algemeen, opgedaan tijdens zijn studentenjaren in de horeca.

De afgelopen jaren werkte Ties als ZZP’er voor verschillende platforms waarbij hij de meest uiteenlopende klussen klaarde; mocht je op de trappen van de uitbreiding van het WTC in Amsterdam lopen… Ook dat is gerealiseerd met medewerking van Ties, toch een leuk weetje!

‘Ik wil graag een goed mens zijn’

Ties werd voor deze functie benaderd en hij had direct interesse. Relevante ervaring binnen het vastgoed is een vereiste en sociaal en maatschappelijke betrokkenheid een pré. Dat dit een functie voor hém was, was direct duidelijk. Nu, na een aantal maanden legt hij het zelf als volgt uit: ‘Behulpzaam zijn ligt mij gewoon heel erg, en dat is eigenlijk de basis van wat ik hier doe. Dit is me op het lijf geschreven, hier voel ik me goed’.

Museum glas in lood
Glas- in- betonwand, door Jan Menno Meine Jansen

Het prachtige kunstwerk: Glas- in- betonwand, door Jan Menno Meine Jansen is gemaakt in de periode 1963 – 1967. Het geheel geeft een geweldige kleur- en lichtsensatie door het gehele pand.