Spring naar content
Als sociaal ondernemer starten in je eigen koninklijke antikraak werkruimte
Review
04 november 2019

Als sociaal ondernemer starten in je eigen koninklijke antikraak werkruimte

Karin werkt en studeert antikraak in kasteel Endegeest. “Ik kom elke ochtend glimlachend binnen. Het is alsof je je werk met een museumbezoek combineert.”

“In het torentje van de Orangerie kan ik me goed focussen op mijn studie en werk als sociaal ondernemer. Deze plek, kasteel Endegeest, heeft zoveel karakter, geheimzinnigheid en verleden. En het geheel ligt ook nog eens prachtig in het groen. Ik kom uit Leiden, dus ik wist ergens wel dat het kasteel er stond, maar ik had het nooit goed bekeken. Nu weet ik: dit is niet te evenaren, een werkruimte en studieplek als deze heb ik nog nooit meegemaakt. Om het kasteel te mogen bewaken met een aantal mensen die hetzelfde avontuur zoeken, is heel bijzonder. Zo voelt het ja, wij zijn de kasteelbewakers”, vertelt Karin Kornelius.

Inspirerende werkruimte

Het is gezellig en inspirerend dat we met een groep kasteelheren en –vrouwen zijn. Iedereen zoekt aan de ene kant de rust, tegelijk brainstormen we over gezamenlijke initiatieven en hebben we een maandelijkse borrel.

Hoe ik hier terechtkwam zegt eigenlijk alles. Ik werd gebeld door iemand die ik kende uit een vorig pand. Zij was de eerste die hier een ruimte betrok, en ze vroeg of ik interesse had. Toen was het binnen een dag geregeld, soepel en zorgvuldig. Vervolgens ging ik op vakantie en toen ik terugkwam had een andere ‘kasteelheer’ een tafel en stoelen voor me neergezet. Ik hoefde alleen nog maar mijn laptop mee te nemen en ik had een inspirerende werkruimte!

Ervaring met leegstandsbeheer

Mijn vorige ervaring met leegstandsbeheer heeft ook iets moois opgeleverd. Toen zat ik in een pand waar we uit moesten omdat er een groep vluchtelingen werd ondergebracht. Met een paar ondernemers konden we toch nog een tijd daar op zolder blijven. Vervolgens hebben we contact gezocht om te kijken wat we voor de vluchtelingen konden doen. Dat resulteerde in een vriendschap die tot op de dag van vandaag duurt. Morgenvroeg ga ik met een man uit Syrië mee naar het ziekenhuis.’

Samenwerking Livable met ondernemers

‘De samenwerking met Livable verloopt op een keurige manier. Na het tekenen van het contract is er proactief contact bij bijvoorbeeld periodieke bezoeken, inspecties en reparaties. De lijnen zijn kort, het team is toegankelijk en je merkt dat je geen ‘nummer’ bent. Dat vind ik erg fijn!”, aldus Karin.

“Ik kom elke ochtend glimlachend binnen. Het is alsof je je werk met een museumbezoek combineert.”
– Karin Kornelius

Lees hier het verhaal van een andere ondernemer die via Livable een antikraak werkruimte huurt in dit prachtige kasteel.