Spring naar content
Als fotograaf antikraak huren
Review
17 januari 2020

Als fotograaf antikraak huren

Fotograaf Wouter Keuris heeft veel ervaring met antikraak wonen. ‘Antikraak huren moet bij je levensstijl en ook je werk passen’, aldus Wouter.

Hij was eigenlijk al vergeten dat hij in een antikraakruimte zat, toen fotograaf Wouter Keuris hoorde dat hij zijn studio na acht jaar moest verlaten. Wonderbaarlijk snel vond hij een nieuw onderkomen. In een oud schoolgebouw, vlakbij het centrum van Leiden en voor een bedrag dat “nergens over gaat”.

Een fijne plek om tot jezelf komen

Als fotograaf is het fijn dat een klant zich op zijn of haar gemak voelt. Pas dán krijg je de beste foto’s. De omgeving is daarbij belangrijk. Een portret thuis of op het werk heeft tóch invloed op hoe een persoon zich voelt. Denk aan een baas die meekijkt of het uitzicht op een bureau. Dit is een plek waar je rustig kunt zitten, een kopje koffie kunt drinken, even kunt babbelen en waar weinig afleiding is.

VKL denkt mee

Toen ik wist dat ik weg moest uit mijn vorige ruimte schreef ik me in bij verschillende beheerders, waaronder Livable. Ik werd door VKL direct uitgenodigd voor een bezichtiging. Ze dachten echt mee in wat voor soort ruimte ik zocht. Ik had hoogte en volume nodig en was meteen enthousiast. Binnen een dag was alles geregeld.

Ruimte zelf stylen

Livable is een kleine organisatie. Het contact is dan ook heel persoonlijk. De regels en afspraken met betrekking tot de bruikleenovereenkomst zijn duidelijk uitgelegd. Dat is prettig. Ook heb ik mijn ruimte zelf mogen stylen. Denk hierbij aan gaatjes boren, om materiaal en sfeerbeelden op te hangen, en het afplakken van de ramen. Mits ik er voor zorg dat het pand er representatief uit blijft zien en dat bij de eindoplevering de ruimte er weer hetzelfde uitziet zoals afgesproken. Dit is zeker niet bij alle panden en beheerders het geval.

Flexibele instelling bij antikraak huren

Antikraak huren moet bij je levensstijl en ook je werk passen. De media houd ik in de gaten met het oog op toekomstplannen. Als ik hier twee keer per week zit, dan is het veel. Ik werk namelijk ook vaak op locatie. En moet ik over een maand de ruimte uit? Dan is het niet meteen het einde van mijn carrière.

‘Dit is een plek, waar je rustig kunt zitten, een kopje koffie kunt drinken, even kunt babbelen en waar weinig afleiding is.’
– Wouter Keuris

Bekijk hier een video over de ervaringen van andere ondernemers die gebruik maken van een antikraak werkruimte.