Spring naar content
Livable_antikraak_werkruimte_Leiden_WerkplaatsMM_leegstandsbeheer_eenzaamheid
Blog
29 april 2024

10 tips om eenzaamheid te voorkomen bij leegstandsbeheer

Op jezelf gaan wonen is leuk! Maar als je gewend bent om altijd mensen om je heen te hebben kan het best even schakelen zijn als je ‘s avonds alleen op de bank zit met je kopje thee. Maar eenzaamheid hoeft niet lang te duren als je deze tips volgt.

Sociale verbinding tijdens wonen via leegstandsbeheer

1. Sociale activiteiten plannen:

 • Maak een wekelijkse of maandelijkse planning voor sociale activiteiten. Dit kan variëren van koffieafspraakjes tot deelname aan lokale evenementen. Door sociale activiteiten op te nemen in je agenda, verklein je de kans op eenzaamheid.

2. Word lid van clubs of verenigingen:

 • Zoek clubs of verenigingen die aansluiten bij je interesses. Of het nu gaat om sport, kunst, boeken of iets anders, lid worden van een groep met gedeelde interesses biedt de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten.

3. Vrijwilligerswerk tegen eenzaamheid:

 • Dit is meteen een onderwerp dat hoog bij ons op de agenda staat. Wij kunnen bewoners vragen om ook een steentje bij te dragen aan de buurt waarin je komt te wonen. Op die manier raak je meteen bekend met medebewoners en de wijk. Overweeg vooral om vrijwilligerswerk te doen bij lokale organisaties. 

4. Buurtevenementen bijwonen:

 • Neem deel aan lokale bijeenkomsten of evenementen in de buurt. Dit kan variëren van sportactiviteiten in de wijk tot het vieren van burendag. Het helpt bij het opbouwen van een gemeenschapsgevoel.

5. Gebruik sociale media verstandig:

 • Maak gebruik van sociale media om contact te houden met vrienden en familie. Plan daarnaast ook persoonlijke ontmoetingen in om echt contact te leggen.

6. Nieuwe buren ontmoeten en initiatief tonen:

 • Maak kennis met je buren en probeer een goede relatie met hen op te bouwen. Dit kan leiden tot vriendschappen en een gevoel van gemeenschap in je directe omgeving. Wees open voor nieuwe vriendschappen en neem zelf het initiatief. Soms is het nodig om uit je comfortzone te stappen en het eerste contact te leggen.

7. Sport en nieuwe vaardigheden:

 • Sluit je aan bij lokale sportscholen, groepslessen of sportteams. Sporten is niet alleen goed voor je gezondheid, maar het biedt ook kansen om nieuwe mensen te ontmoeten. Een ander idee is om je in te schrijven voor cursussen of workshops om nieuwe vaardigheden te leren. Dit is niet alleen stimulerend, maar het biedt ook de kans om mensen met vergelijkbare interesses te ontmoeten.

8. Plan regelmatige bezoeken aan vrienden en familie:

 • Maak afspraken om regelmatig vrienden en familie te bezoeken of uit te nodigen. Dit helpt bij het onderhouden van sterke sociale banden. 

  Is zelfstandig wonen toch een te grote drempel? In de strijd tegen het woningtekort wordt in heel Nederland geëxperimenteerd met nieuwe woonvormen. Twee veelbesproken vormen van samenwonen zijn friends-wonen en kangaroe-wonen.

9. Leegstandsbeheer en friends-wonen:

 • Jongvolwassenen zijn best enthousiast over het fenomeen friends-wonen: vrienden(groepen) die samen via de woningcorporatie een huis huren en keuken, wc en badkamer delen. Friends-wonen komt al ontzettend overeen met antikraak wonen, dan deel je ook met een groep alle faciliteiten, je kan er met vrienden wonen of medebewoners worden je vrienden.

10. Leegstandsbeheer en kangaroe-wonen:

 • Dit type samenwonen is bedacht voor meerdere generaties of huishoudens die willen samenwonen en voor elkaar zorgen. Hoewel alle bewoners onder één dak wonen, beschikken ze over hun eigen zelfstandige leefruimte, inclusief aparte keukens en badkamers. In tegenstelling tot meergezinswoningen, wordt een kangoeroewoning vaak gestart vanuit een behoefte aan zorg en ondersteuning. Vanuit ons sociale oogpunt behoort dit ook tot de mogelijkheden. Stel wij hebben een project waarbij jongeren aan ouderen gekoppeld kunnen worden in een woning, dan ontstaat er een samenwerking met een social return waar je “u” tegen zegt. 

Zelfstandig wonen & antikraak of tijdelijke verhuur

Ga jij binnenkort zelfstandig wonen in een antikraak woning of tijdelijke verhuur? Door deze tips in overweging te nemen, kun je een sociaal en verbonden leven leiden, waardoor de kans op eenzaamheid wordt verminderd. Vertel je vrienden over antikraak wonen, tijdelijke verhuur en leegstandsbeheer. Misschien is friends-wonen wel iets voor jullie? Of ga lekker zelfstandig wonen en maak nieuwe vrienden! Bekijk snel onze woningen en schrijf je gratis in!